Egyre több amerikai gyerek nyel le gombelemet

Vágólapra másolva!
Egyre több amerikai gyereknek van szüksége sürgősségi ellátásra gombelem lenyelése miatt - állapították meg két évtized adatait elemző tanulmányukban amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Ahogyan a háztartásokban szaporodnak a gombelemmel működő készülékek - például játékok, távirányító, hallókészülék -, úgy növekszik a kíváncsi kisgyerekek kísértése.

Gary Smith és kutatócsoportja mintegy 100 amerikai sürgősségi osztály adatait gyűjtötte össze az 1990 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan. Számításaik alapján két évtized alatt a 18 év alattiak közül 65 ezer gyerek került kórházba gombelemveszély miatt az országban.

A lenyelt gombelem elektromos és kémiai égést okozhat: elektromos áramnak teheti ki a nyelőcső szöveteit, végső soron akár lyukat is égethet a légcsőben vagy a nyelőcsőben, miközben azonnali veszélyre utaló jel kívülről még nem látszik az áldozaton.

A vizsgált időszak elején 100 ezer gyerekre nagyjából négy gombelem-lenyeléses baleset jutott, a végére azonban közel duplájára nőtt az ilyen esetek gyakorisága, évente 7-8 fordult elő 100 ezer gyerekre vetítve.

Smith és csoportja a tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóiratban ismertette.