Nyolc allergiát okozó faféle virágzik most

Vágólapra másolva!
A hét eleje óta fokozatosan erősödik a pollenterhelés - adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Vágólapra másolva!

A nyírfafélék pollenszórása már túljutott az intenzitás csúcsán, koncentrációja azonban még mindig eléri a magas, sőt, egyes helyeken a nagyon magas szintet.

A gyertyán virágporának mennyisége szintén a magas kategóriába esik.

Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták a fűz-, a kőris-, a juhar-, a nyár-, a ciprus- és tiszafafélék virágporát. Ezek mellett pedig már a tölgyfák és a bükkfák pollenszórása is megindult.

Budapesten nagyon magas a ciprus- és tiszafafélék pollenszintje

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények - mogyoró, éger, ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyárfa, gomba, szilfa, fűzfa - pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket, s egy térképen öt színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján.

A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros színnel jelzi az OKI.

Az intézet legfrissebb adatai szerint az allergiások számára a nyírfa mellett továbbra is a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa pollenszórása okozhatja a legtöbb gondot.

Jelenleg Budapesten, Egerben és Debrecenben nagyon magas a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége, ezért ezek a városok piros színnel szerepelnek az OKI térképén. A nyírfafélék virágporának mennyisége miatt Budapestet, Győrt és Szekszárdot jelölik piros színnel, a nyárfafélék pollenkoncentrációja pedig Budapesten, Győrben, Szolnokon és Szegeden számít nagyon magasnak.

Erős pollenszezonra kell készülni

Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén, sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk.

Apatini Dóra akkor kiemelte: a legnagyobb gondot egyelőre a ciprus- és a tiszafafélék jelentik, de áprilisban beindul a pázsitfűfélék virágzása is; ezek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.

Paller Judit kifejtette: a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben.

A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.