Naponta hét magyar cukorbeteg lábát amputálják

Vágólapra másolva!
 A cukorbetegséget megelőző állapotban lévő, magas vércukorszintű emberekkel együtt Magyarországon 2,5-3 millió embert fenyeget a diabétesz. A diagnózis felállításakor sokaknál már kialakultak szövődmények is.
Vágólapra másolva!

A magyar cukorbetegek számáról az egyetlen pontos felmérés 2006-ban történt: e szerint akkor 507 ezer cukorbeteg felnőtt (20-69 év közötti) élt hazánkban. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint ez a szám azóta több mint 10 százalékkal növekedhetett, így jelenleg a betegek száma 568 ezerre tehető.

Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke szerint ugyanennyi lehet azoknak a cukorbetegeknek a száma is, akiknek nincs diagnózisuk, nem is tudnak a betegségükről. Azok számát pedig, akik a cukorbetegség "előszobájában" vannak, a szakember körülbelül másfél millióra teszi. Azaz összességében 2,5-3 millió ember is érintett lehet itthon a betegségben.

A cukorbetegséget megelőző állapotban lévőknél az étkezés utáni magas vércukorszint és/vagy a magas éhomi vércukorérték utal a szervezet károsodott szénhidrát-anyagcseréjére. Ez az állapot - amelyet csökkent cukortoleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) is neveznek - már fokozott érrendszeri kockázatot jelent, de még van esély a cukorháztartás normalizálására. Ehhez viszont mindenképpen életmód-változtatásra van szükség. A legtöbb IGT-s betegnél - életmód-változtatás nélkül - előbb-utóbb 2-es típusú cukorbetegség alakul ki - hangzott el a Magyar Diabétesz Társaság sajtótájékoztatóján.

Nő a gyermekkori cukorbetegek száma is

Drasztikusan nő a gyermek cukorbetegek száma is: míg húsz éve még 100 ezer magyar gyerek közül 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez a szám megduplázódott.

Ugyancsak folyamatosan nő a terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák aránya is: évente 6-8000 terhességi cukorbetegségben szenvedő nő szül, ami az összes élveszületések 6-8 százaléka.

A testtömeg-indexet 27 alatt kell tartani

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők növekvő aránya elsősorban helytelen életmóddal magyarázható: a mozgáshiánnyal, az egészségtelen étkezéssel és az elhízással. A cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha a testtömeg-index 27 kg/m2 fölött van. (A testtömeg-indexet úgy számítjuk ki, hogy a testtömeget elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével.)

A betegség késői felismerése szövődményekhez vezet. A magyar adatokra jellemző, hogy amikor a betegek orvoshoz fordulnak, 37 százalékuknál már jelentkeztek szemészeti problémák: elsősorban a retina körüli érrendszer károsodhat, ami rontja a látást, szélsőséges esetben pedig vaksághoz vezethet.

A betegek 50 százaléka idegrendszeri károsodással (például végtag-zsibbadással), és közel 30 százalékuk a vesefunkciók romlásával küzd. Az ér- és idegrendszeri sérülések miatt gyakran visszafordíthatatlan károsodások is kialakulnak a láb szöveteiben, ami amputációhoz vezet. Naponta átlagosan 7 cukorbetegség miatti amputáció történik itthon.

A diabétesz és szövődményeinek kezelése komoly társadalmi teher is: az összköltség az OEP természetbeni ellátásokra fordított kiadásainak 13 százaléka, 174,6 milliárd forint.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

A statisztikák szerint a cukorbetegek 80 százalékánál megelőzhető lenne a betegség, de ehhez megfelelő életmódra lenne szükség. Ennek első lépése a túlsúly csökkentése a kalóriabevitel csökkentésével, valamint legalább napi 30 perc fizikai aktivitás.

"Mi orvosok egyelőre a másodlagos megelőzésben próbálunk minél hatékonyabban részt venni, a betegség korai felismerésével, illetve a szűrővizsgálatokkal. Az elsődleges megelőzést azonban az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásának megelőzése jelentené" - mondja dr. Winkler Gábor.