Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hosszabb allergiaszezonokra kell számítani

Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés is hozzájárul ahhoz, hogy egyre hamarabb kezdődik és egyre tovább tart az allergiaszezon.
Vágólapra másolva!

Még be sem köszöntött az igazi tavasz, de már elárasztották az orvosi rendelőket a náthás és megfázásos tünetekkel küzdő páciensek. Kiderült, hogy legtöbbjüknél nem vírus vagy baktérium, hanem "sima" allergia áll a panaszok hátterében. A globális felmelegedés hatására hamarabb indul a tavasz, korábban kezdenek virágozni a növények, így egyre korábban és egyre nagyobb számban kerülnek a levegőbe az allergiát kiváltó pollenek.

Bizonyítékok vannak arra, hogy az allergiát okozó pollenek terjedése nem írható kizárólag a növekvő széndioxid-kibocsátás és az üvegház-hatás számlájára, hiszen az allergén pollenfehérjék is egyre erősebbek - állapították meg a New York-i Egyetem allergológusai.

Egy tavaly készített amerikai tanulmány szerint például bizonyos földrajzi szélességeken, különösen a 44. szélességi foktól (ez kb. Belgrád vonala) északra a pollenszezon a szokásosnál egy hónappal tovább tartott. Emellett a parlagfű pollenjeit is legalább két héttel hosszabb ideig lehetett kimutatni a levegőből, mint 15 évvel korábban.

A tudományos bizonyítékok egyre valószínűbbé teszik, hogy a pollenek száma a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan tovább fog nőni, így egyre többen küzdenek majd allergiás megbetegedésekkel, és fel kell készülni a meglévő panaszok fokozatos súlyosbodására is. Egyes kutatók szerint a klímaváltozás ráadásul nemcsak az allergiás, hanem például az asztmás esetek számát is ugrásszerűen növelheti, mivel a légúti betegségek kialakulásában gyakran a pollenek is szerepet játszanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről