Életmódváltásra kényszeríti a kormány a cukorbetegeket

Vágólapra másolva!
Változtatja az inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedők kezelésének támogatását a kormány július elsejétől. A jövőben az kaphatja a korszerűbb kezelést, aki maga is tesz betegsége kordában tartásáért.
Vágólapra másolva!

Inzulinkezelésre valamennyi 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőnek szüksége van, de a 2-es típusú cukorbetegeknél is kiegészítheti a tablettás kezelést inzulinos kezelés. Az intézkedés a 2-es típusú cukorbetegek 30-40 százalékát érintheti, ami 170-230 ezer embert jelent. (A Magyar Diabetes Társaság becslése szerint a diagnosztizált felnőtt cukorbetegek száma Magyarországon 2011-ben 568 ezer volt.)

Jelenleg az itthon elérhető legmodernebb inzulinkezelés az úgynevezett analóg inzulinokkal való kezelés, amely szabadabb életvitelt biztosít használóinak, mint a már 15 évvel ezelőtt is használt úgynevezett humán inzulinok. További előnye, hogy a kórosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kockázata kisebb, mint humán inzulin mellett.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint amennyiben a korszerűbb inzulinkezelést kapó beteg vércukorszintje, anyagcsere-állapota nem éri el a kívánt célt, azaz a rendszeres negyedéves méréseken egy éven belül kétszer rossz eredményt produkál, visszaállítanák a kevésbé korszerűbb humán inzulinos kezelésre, vagy az analóg inzulinnal folytatott kezelést a továbbiakban csak 50 százalékos támogatásban részesítik.

Egy cukorbeteg vércukorszintje ugyanis nagyban függ attól, hogy túlsúlyos-e, mit és mennyit étkezik, illetve mennyit mozog. A jó eredmény eléréséért tehát a betegek is sokat tehetnek.

"A rendeletmódosítás célja részben az, hogy azok a betegek kapják a korszerűbb, s következésképpen drágább inzulint, akik esetében a kezelés célja, a tartósan jó anyagcserehelyzet elérése teljesül. Ez esetben ugyanis az Országos Egészségügyi Pénztár továbbra is száz százalékban támogatja az analóg inzulint" - mondta el dr. Jermendy György, a Szakmai Kollégium belgyógyászat tagozatának elnöke az [origo]-nak.

A humán inzulinkészítmények az emberben termelődő inzulinnal megegyező szerkezetűek, míg az analóg inzulinok kicsit más szerkezetű, módosított molekulák. Az inzulinanalógoknak a módosításoknak köszönhetően kedvezőbb a felszívódásuk, a hatásprofiljuk és/vagy az ürülésük, mint a bőr alá beadott humán inzulinoknak. (Az emberben termelődő változat hatása ugyanis csak akkor tökéletes, ha az emberben termelődik, mesterségesen beadva nem.)