Serkenti az agyműködést a népszerű fűszer

Vágólapra másolva!
Bár a rozmaring évezredek óta használt gyógy- és fűszernövény, a szervezetre gyakorolt hatásait a mai napig nem ismerjük teljesen. Brit kutatók nemrég bebizonyították, hogy a rozmaring illóolaja az agy kognitív teljesítményére is jótékony hatást gyakorol.
Vágólapra másolva!

A Therapeutic Advances in Psychopharmacology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a rozmaring illóolajában lévő egyik legfontosabb összetevő, az 1,8-cineol gyógyszertani hatásait vizsgálta. A szakemberek egy húsz főből álló mintán vizsgálták, hogy milyen hatással van a rozmaring aromája a hangulatra és kognitív teljesítményre. A vizsgálat során egyrészt megmérték a résztvevők vérében az 1,8-cineol mennyiségét, másrészt különféle tesztek segítségével vizsgálták az illóolaj hatásait.

Az eredmények alapján a Northumbria Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy a vérben lévő 1,8-cineol koncentrációja összefügg az egyén kognitív teljesítményével: a magasabb cineol-koncentráció gyorsabb, pontosabb kognitív teljesítménnyel párosul. A kutatás azt is megállapította, hogy az illóolaj mennyiségének növelése az egyén hangulatát kedvezőtlenül befolyásolja.

Az 1,8-cineol és a hozzá hasonló vegyületek az orr vagy tüdő nyálkahártyáján keresztül jutnak a véráramba, és parányi, zsírban oldódó szerves molekulaként könnyen bejutnak az agyba. A vegyület a rozmaringon kívül más, erős illatanyaggal rendelkező növényekben is előfordul, például az eukaliptuszban, a zsályában és a babérban is, ezért az agyi folyamatokra gyakorolt jótékony hatását régóta próbálják az orvostudomány szolgálatába állítani. A kutatók kiemelték: a rozmaring illóolajában kisebb koncentrációban jelen lévő más vegyületek szintén szerepet játszhatnak a kognitív teljesítmény alakulásában, így ezek további vizsgálatok tárgyát képezik majd.