Hogyan lehet elkerülni a téli futás veszélyeit?

Vágólapra másolva!
A hidegben sokan hajlamosak begubózni, és még a szokásosnál is kevesebbet mozogni. Pedig kocogni, futni - bizonyos szabályok betartása mellett - még a fagyban is lehet.
Vágólapra másolva!

A sál-, sapka- és kesztyűviselés mellett a legfontosabb ajánlás a réteges öltözködés. A hidegben történő futáskor - ugyanúgy, mint a nyári melegben - felgyorsul az anyagcsere, hamar kimelegszik és megizzad az ember, ezért célszerű több vékony rétegből álló sportöltözetet viselni.

Ugyanebből a megfontolásból célszerűbb a műszálas ruházat, mint a gyapjúszövet: jobban "lélegzik" és kevésbé szívja magába a verejtéket.

A sapka nagysága és minősége sem lényegtelen szempont, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át távozik, párolog el.

A cipő ne legyen túl szűk, mivel elszorítja a bőrereket, és ezáltal jobban fázik benne az ember, de persze túl tág sem. Egyrészt, mert a laza lábbeli rosszabbul szigetel, másrészt könnyebben kifordul benne a boka. A hideg, csúszós, jeges terephez ajánlott jól tapadó sportcipőt választani.

A bőséges folyadékfogyasztás ajánlott sportolás előtt, és közben is. A hideg megtévesztő lehet, de erőteljes mozgással, izzadással télen is sok folyadékot veszthetünk. Érdemes belülről is melegítő italokat, például meleg teát választani.

Télen különösen fontos a bemelegítés

A bemelegítés, az izmok megnyújtása, ellazítása hidegben különösen fontos. Nem muszáj a kinti mínuszokban bemelegíteni, otthon is el lehet végezni, akár a hétköznapi tevékenységekkel összekötve. Lehet például lábujjhegyen fogat mosni, vagy mosdás, tusolás közben erőteljesen hajlongani, és öltözés közben is lehet nyújtó gyakorlatokat végezni. Még néhány nyújtózkodás a lépcsőházban, és máris nekivághatunk a téli távnak.

A hideg levegőt beszívni, különösen a futás miatt gyorsabban és mélyebbeket lélegezni kétségtelenül nem mindig kellemes érzés. Szerencsére azonban a beszívott levegő a légutakban valamelyest felmelegedik, másrészt különböző praktikákkal csökkenthető is a légutakat terhelő hideg hatása: például szájlégzés helyett érdemesebb az orron keresztül levegőt venni; vagy ajánlott az arc elé vékony kendőt, sálat kötni. (Persze, ha valaki tényleg érzékeny a hidegre és könnyen megfázik, annak nem ajánlott a kemény mínuszokban is szabadban futnia.)

A kocogás végeztével ne hanyagoljuk el a levezető gyakorlatokat sem, lehetőleg megint csak ne a nagy kinti hidegben. Érdemes az átizzadt, túl meleg holmiktól minél gyorsabban megszabadulni, és amennyiben van rá lehetőség, egy meleg tus, esetleg szauna igazi izomlazító hatással bír.