Milyen gyakran érdemes a csontsűrűséget méretni?

Vágólapra másolva!
Az első csontsűrűségmérés eredménye határozza meg, milyen gyakorisággal ajánlják a későbbiekben a menopauza után lévő nőknél a vizsgálat elvégzését, ez az intervallum egy évtől akár tizenhét évig terjedhet - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai Margaret Gourlay vezetésével 5 ezer nőt követtek nyomon tizenöt éven keresztül.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) adatai szerint az ötven évnél idősebb amerikai nők közül mintegy 10 milliót érint az oszteoporózis, a menopauza után jelentkező csontritkulás.

A tanulmány azt mutatta, hogy azok közül, akiknél a menopauza kezdetén, az első csontsűrűségmérés alkalmával normális értéket mértek, minden tizedik nőnél csak átlagosan 17 év elteltével alakult ki oszteoporózis. Azok közül azonban, akiknek kezdeti csontsűrűsége alacsony volt, már átlagosan 1,1 év múlva jelentkezett a csontritkulás.

Ennek alapján azt javasolják a kutatók, hogy az első vizsgálat eredményét értékelve a szakemberek erőteljesebben differenciáljanak abban, hogy kinél, milyen gyakorisággal szükséges újra elvégezni a csontsűrűség ellenőrzését.

A tanulmányt a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban tették közzé.