Gyakoribb a férfiaknál az orális szexszel terjedő HPV-fertőzés

Vágólapra másolva!
A szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség jóval gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A vírus növeli a fej és nyak tumorainak kockázatát.
Vágólapra másolva!

A Journal of Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányhoz 5579 tizennégy és hatvankilenc év közötti ember sejtmintáit elemezték 2009 és 2010 között, a résztvevők öszetétele az amerikai átlagnépességet reprezentálta.

Az eredmények szerint a férfiak 10,1 százalékánál, a nőknek pedig 3,6 százalékánál volt kimutatható a szájüregi HPV-fertőzés. Az átlagos fertőzöttségi arány 7 százalék volt.

A humán papillomavírus különböző törzsei okozzák a méhnyakrákok, a genitális és anális tumorok többségét, valamint a fej és a nyak daganatainak jelentős hányadát. Utóbbiaknál fontos kockázati tényező a dohányzás és az alkoholfogyasztás is, ám a HPV-fertőzés körülbelül 50 százalékkal még tovább emeli a rákkockázatot.

A humán papillomavírusok szexuális - orális, hüvelyi vagy anális - úton jutnak át egyik emberről a másikra.

Maura Gillison kutatásvezető, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa a BBC hírportáljának válaszolva hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján érdemes a jövőben nagyobb figyelmet fordítaniuk a kutatóknak arra, hogy a meglévő HPV-vakcinák mennyire hatékonyak a szájüregi rákok megelőzésében.