Összefüggést találtak az első menstruáció időpontja és a D-vitamin-szint között

Vágólapra másolva!
Régóta megfigyelt jelenség, hogy az első menstruáció átlagos időpontja az Egyenlítőtől távolodva csökken. A jelenségre részben magyarázatot adhat egy új felfedezés: a D-vitamin-szint összefüggésben áll az első menstruáció időpontjával.
Vágólapra másolva!

Az első menstruáció (szaknyelven menarche) időpontja fontos tényező a nők egészsége szempontjából. Ha az átlagosnál fiatalabb életkorban jelentkezik, az serdülőkorban viselkedési és pszichés zavarokat okozhat, és együtt járhat számos, felnőtt korban kialakuló egészségügyi problémával - többek között növelheti a daganatos betegségek kockázatát.

A Michigani Egyetem Orvosi Karának munkatársai nemrég azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés áll fenn a szervezet D-vitamin-szintje és az első menstruáció időpontja között. A kutatók megmérték a kutatásban résztvevő 242 fiatal, 5 és 12 év közötti lány D-vitamin szintjét, majd 30 hónapon át rendszeresen megvizsgálták őket. Az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező lányok kétszer nagyobb valószínűséggel kezdtek menstruálni a megfigyelési időszak alatt, mint azok, akiknél normál D-vitamin-szintet mértek.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin-hiányos lányok 57 százalékánál, míg a normál D-vitamin-szintű lányok 23 százalékánál indult be a menstruáció a megfigyelési időszak alatt" - mondta Eduardo Villamor, a kutatás vezetője. Életkorra vetítve ez azt jelentette, hogy a D-vitamin-hiányos lányok átlagosan 11,8 évesen, míg normál D-vitamin-szintű társaik 12,6 évesen kezdtek menstruálni. "Ez a 10 hónap különbség talán nem tűnik jelentősnek, mégis rendkívül fontos, hiszen ebben az életkorban igen gyorsan változik a fiatal lányok szervezete" - mondta a kutatásvezető.

Több korábbi vizsgálat is arra utalt, hogy az első menstruáció időpontja függ az illető lakóhelyének földrajzi szélességétől: az Egyenlítőhöz közelebb élő lányok általában később kezdenek menstruálni, mint az attól távolabb élők. Korábban is feltételezték, hogy ez az összefüggés a napsugárzásnak való eltérő kitettséggel függ össze, de ez az első vizsgálat, amelyben egyértelmű összefüggést mutattak ki a D-vitamin-szint - amelyet nagymértékben befolyásol a napsugárzás - és a menarche időpontja között.

A kutatók további kutatásokat szorgalmaznak annak kiderítésére, lehet-e szerepe a D-vitaminnak a menarche világszerte megfigyelhető korábbra tolódásában, illetve hogy a D-vitamin-szint növelésével hogyan lehet elkerülni a túl fiatal korban kezdődő menstruációt.