Miért kérnek egyesek nehezebben bocsánatot?

Vágólapra másolva!
Egy vita vagy veszekedés után a kibéküléshez vezető út egyik fontos állomása a bocsánatkérés, ám míg egyesek könnyen, mások rendkívül nehezen szánják erre rá magukat. Egy nemrég megjelent kutatás arról számolt be, hogy bizonyos személyiségjegyek nagy biztonsággal elárulják valakiről, hogy képes-e elnézést kérni, vagy sem.
Vágólapra másolva!

A kanadai Grant MacEwan Egyetem kutatói kérdőívek segítségével mérték a résztvevők bocsánatkérési hajlandóságát. Megkérték őket, hogy határozzák meg, mennyire értenek egyet a felsorolt állításokkal, például "Elhúzódó haragom gyakran megakadályoz abban, hogy bocsánatot kérjek" vagy "Ha úgy gondolom, hogy senki sem tudja meg, mit tettem, valószínűleg nem fogok érte bocsánatot kérni". A válaszok alapján meghatározták minden résztvevő "bocsánatkérési hajlandóságát", és ezt összevetették az illetőről készített személyiségvizsgálat eredményeivel.

A kutatók kezdettől fogva azt gyanították, hogy akikre nagyfokú beleegyező-készség és együttérzés jellemző, azok hajlandók leginkább a bocsánatkérésre. Ezt a feltételezést az eredmények igazolták is, ám emellett a kísérlet számos meglepő összefüggésre is rávilágított.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkezők például kevésbé voltak hajlandók elnézést kérni, annak ellenére, hogy igen rosszul érezték magukat egy konfliktus után.

Ugyanígy hadilábon álltak a bocsánatkéréssel a nárcisztikus (végletekig egocentrikus és önmagukról túlzott elképzelésekkel rendelkező) személyiségek.

Ezzel ellentétben a magabiztos emberek képesek voltak belátni a hibáikat és kezelni azokat, így a bocsánatkéréssel sem volt problémájuk - derült ki a tanulmányból.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy az erős igazságérzet negatív korrelációt mutatott a bocsánatkérési hajlandósággal, amely arra utalhat, hogy a bűnbánat és a "szemet szemért" elv nem igazán fér össze. A megbékélés ugyan véget vethet egy konfliktusnak, de nem mindig tudja megoldani az összezörrenés valódi okát.