Kiderült, miért különböznek annyira az ázsiai és az európai ízek

Vágólapra másolva!
Molekuláris gasztronómusok új íztérképe szerint az észak-amerikai és nyugat-európai konyha előszeretettel kombinálja azokat az összetevőket, amelyek azonos kémiai vegyületeket tartalmaznak, míg az ázsiai épp ellenkezőleg. Milyen új kombinációk jöhetnek?
Vágólapra másolva!

Szívesen enne kaviárt fehér csokoládéval? Úgy tűnik, hogy a válasz attól függ, melyik földrészen él. Míg az észak-amerikai és nyugat-európai konyhaművészetre az egymáshoz illő ízösszetevők párosítása jellemző, addig a távol-keleti konyha inkább kerüli az összeillő ízek kombinálását.

Nem kell ahhoz különösebb szakértelem, hogy valaki felismerje: az ázsiai és az európai konyha ízvilága eltér egymástól, ám az okok megértéséhez le kell ásni a molekuláris gasztronómia szintjére - írja a Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Sebastian Ahnert.

A molekuláris gasztronómia iránt érdeklődők ismerik azt a mondást, miszerint bizonyos hozzávalók azért "működnek" és illenek annyira össze, mert ugyanazokat az ízmolekulákat tartalmazzák. A tanulmányt készítő kutatók ezen állítás igazságtartalmát vizsgálták, ezért egy koreai, illetve két amerikai online recepttárat alapul véve elkészítették a több ezer receptben szereplő hozzávalók ízösszetevőinek hálózati térképét.

Az eredmény szerint az észak-amerikai és nyugat-európai konyha előszeretettel kombinálja azokat az összetevőket, amelyek azonos kémiai vegyületeket tartalmaznak. A divatos paradicsom + mozzarella kombináció két hozzávalója például ugyanazt a 4-metil pentánsav nevű vegyületet tartalmazza, és ilyen hasonlóság figyelhető meg számos nyugat-európai vagy észak-amerikai "klasszikusnál" is.

Az ázsiai receptekre azonban pont ennek a fordítottja jellemző: az étel hozzávalóinak kémiai összetételében szinte semmilyen hasonlóság sem tapasztalható, ezért további vizsgálatot igényel annak kiderítése, hogy miért működik mégis jól a távol-keleti konyhaművészetben az egymáshoz nem illő hozzávalók párosítása.

Jön a fehér csokis kaviár és a fokhagymás capuccino?

A szerző mindenképpen bízik abban, hogy a vizsgálat eredményeit figyelembe véve olyan ízkombinációkat lehet majd kialakítani, amelyek bár elsőre furcsán hangzanak (például fehér csokoládé és kaviár), a valóságban igen jól megférnek majd együtt az étlapon.

Ahnert szerint az ízösszetevők hasonlósága alapján a kávé és a fokhagyma kombinálása különösen nagy lehetőségeket tartogat, bár azt ő is elismeri, hogy a fokhagymás cappuccino népszerűsítéséhez komoly marketingtrükkökre lesz majd szükség.