Kiderült, hogy már a csecsemőknek is van igazságérzetük

Vágólapra másolva!
Egy nemrég megjelent kutatás szerint már nyolc hónapos csecsemőknél megfigyelhető, hogy egyetértenek az antiszociálisan viselkedők megbüntetésével, valamint ellenszenvesnek találják azokat, akik kedvesek a "rosszfiúkhoz".
Vágólapra másolva!

A kanadai British Columbia Egyetem kutatói szerint a babáknál már nyolc hónapos korra kialakul egyfajta értékítélet, amelynek következtében egyetértenek a rosszak büntetésével és a jók jutalmazásával.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint közelebb vihet annak megértéséhez, hogy miként maradhatott az ember társas lény annak ellenére, hogy barátkozó természete becsaphatóvá és kihasználhatóvá teszi. Az eredmények szerint ugyanis az ember igen kicsi korban, már nyolc hónaposan "figyeli" a számára esetlegesen veszélyt jelentő személyeket, és szereti, ha az antiszociálisan viselkedőket ráncba szedik.

A vizsgálatba a kutatók 100 babát vontak be, akiknek állatbábok segítségével különböző jeleneteket játszottak el. Az állatok a jelenetekben pozitívan vagy negatívan viselkedtek egymással, ezután pedig más figurák játékokat adtak vagy játékokat vettek el ezektől a "rossz", illetve "jó" állatoktól. Amikor ki kellett választani a kedvenc karaktereket, a kicsik azokat a bábokat részesítették előnyben, amelyek a rosszakat megbüntették és nem azokat, amelyek kedvesen bántak velük.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy kicsivel idősebb gyermekek miként bánnak a "jó" és a rossz" bábokkal. Ebben a kísérletben 21 hónapos kisgyermekek vettek részt, akik két báb közül az egyiket cukorkával jutalmazhatták, vagy cukorka elvételével büntethették. Az egyik báb "jó" volt (segített valakinek), a másik pedig "rossz" (bántott valakit). Az eredmények szerint a kicsik a rossz bábtól elvették, a jónak pedig odaadták a cukorkát, vagyis kezdetleges formában ugyan, de már náluk is működtek a komplex magatartási és érzelmi formák.

A kutatók szerint az eredmények új megvilágításba helyezik a társas kapcsolatok kialakításának folyamatait, amelyeket - vélekedésük szerint - egyfajta önvédelmi mechanizmus irányít. Bár ezek a tendenciák mindenképpen a tanulási folyamat eredményei, a tények valószínűsítik, hogy az igazságérzet bizonyos mértékben veleszületett tulajdonság lehet.