Vegetatív állapotúnak vélt betegekről derült ki, hogy tudatuknál vannak

Vágólapra másolva!
Elektroenkefalográfiás készülék (EEG) segítségével sikerült megállapítaniuk kanadai orvosoknak, hogy véglegesen vegetatív állapotúnak diagnosztizált páciensek valójában tudatában voltak az őket körülvevő világnak. Korábban úgy vélték, hogy EEG-készülék eredményei kevésbé megbízhatóak, mint a mágneses rezonanciás vizsgálatok eredményei, ám ez utóbbi készülék és működtetése is sokkal drágább, mint az EEG-é, ezért sok kórházban nem áll rendelkezésre. A kanadai kutatók eredményeikről a The Lancet című orvosi folyóiratban számoltak be csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A definíció szerint az állandósult vegetatív állapot és a kóma között az a különbség, hogy az előbbiben a páciens az éberség jeleit mutatja anélkül, hogy tudatában lenne saját magának vagy környezetének, míg a kómában lévő ember sem az éberség, sem a tudatosság jeleit nem mutatja.

Adrian Owen és Damian Cruse, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói tizenhat agykárosodott, vegetatív állapotban lévőként diagnosztizált pácienst vizsgált meg, valamint 12 egészséges kontrollszemélyt. Tesztjükhöz EEG-készüléket használtak, amelynek elektródáit a vizsgált személy koponyájához rögzítették, majd az elvezetések útján észlelték és rögzítették az agysejtek aktivitásából eredő elektromos jeleket.

A vizsgált 16 beteg közül három határozottan és visszatérően az agyi aktivitás jeleit mutatta egyértelmű EEG-válasz formájában, amikor megkérték, képzelje el, hogy jobb keze és lábujjai mozognak. Bár eközben nem mozgott kezük és lábuk, agyuk mégis egyértelműen olyan jeleket adott, mint a kontrollcsoportban lévő, kezüket és lábukat valóban mozgató emberek agya.

A kutatók úgy vélik, hogy a kérés megértése és az agyi folyamat lefuttatása olyan összetett feladat, amely fenntartott figyelmet igényel, hiszen egyrészt meg kell hozzá érteni a beszédet, felismerni a szavakat, másrészt ki kell választani az erre adandó megfelelő választ.

"Az általunk kidolgozott EEG-módszer olcsó, mozgatható, széles körben elérhető és objektív. Segítségével elérhető minden vegetatív állapotúnak vélt páciens, és alapvetően megváltoztatható állapotuk értékelése" - írták a szerzők.

Az EEG kevésbé érzékeny, mint az MRI, de sokkal olcsóbb

Ezt a technikát eddig kevésbé érzékenynek tartották szakemberek, mint a funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálatot (fMRI-t), amely működés közben mutatja az agyi aktivitást. Az fMRI-szkennerek azonban drágák és nagy méretük miatt nehézkesen használhatók egy vegetatív állapotú beteg esetében, ráadásul egyáltalán nem alkalmazhatók olyan esetekben, amikor a vizsgálandó személy testében bármilyen fém van, ami baleseti agysérülteknél sokszor előfordul.

Az EEG-készülékkel végzett diagnózis ugyanakkor nem igényel mást, csak a fejre illesztett elektródákat és egy kis méretű eszközt. A kutatók úgy vélik, hogy módszerük továbbfejlesztve az igen-nem válaszoknál összetettebb kommunikációt is lehetővé tehet egyes páciensekkel, akik ezen az úton megoszthatják belső világuk történéseit az orvosokkal.