Két cukorbeteg kisgyerek került veszélybe "csodadiéta" miatt

Vágólapra másolva!
A "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget - áll a Semmelweis Egyetemnek (SE) a Diabétesz Világnapja alkalmából kiadott közleményében. Az elmúlt hetekben két, 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt magyar kisgyermek is veszélybe került népszerű, egyoldalú diéta miatt.
Vágólapra másolva!

"Rövid időn belül két 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt kisgyermek került veszélybe közvetve az interneten divatos szélsőséges diéta miatt" - olvasható az egyetem közleményében.

"A szülők a diéták alkalmazásával félinformációk alapján gyógyulást várnak az 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt gyerekek esetében" - állítja Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabéteszosztályának vezetője.

Ám a szakember szerint veszélyes, ha a szülők az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, meggyőződnének arról, hogy például valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat.

Körner Anna szerint minden megszorító diéta egyoldalú, előbb-utóbb hiányállapothoz vezet, holott a cukorbeteg gyerekeknek - néhány szabályt betartva - nem kell máshogy étkezniük, mint egészséges társaiknak.

Példaként az osztályvezető főorvos a paleolit korszakot idéző étkezést említi, amellyel kapcsolatban csodálatos gyógyulásról szóló történetek is olvashatók.

"A szokásosnál több zöldség egészséges, de a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú vörös húsok pedig megemelik a húgysavszintet, ami például köszvényhez vezethet. A szénhidrátbevitel vélt vagy valós csökkentése mellett ráadásul sokszor ellenőrizetlenül, konzultáció nélkül csökkentik a bevitt inzulin mennyiségét is, ami a gyerekek esetében különösen veszélyes, könnyen akár diabéteszes ketoacidózishoz (kómához) is vezethet" - mondja Körner Anna.