Megállították a fertőző agyhártyagyulladás terjedését a fővárosban

Vágólapra másolva!
Egyelőre úgy tűnik, sikeresen megakadályozták a fertőző agyhártyagyulladás tovaterjedését, a kórt múlt héten egy német egyetemistánál mutatták ki Budapesten.
Vágólapra másolva!

"Nincs hír újabb fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedésről, úgy tűnik, sikeresek volt a fertőzés megelőzésére tett lépések" - tudta meg az [origo] az ÁNTSZ kommunikációs osztályától.

A múlt héten egy, a budapesti Corvinus Egyetemen tanuló, 22 éves német hallgatót szállítottak kórházba fertőző agyhártyagyulladással.

Mivel a fiatalember zárkózott természetű és csak kevés emberrel volt szorosabb kapcsolatban, a cseppfertőzéssel terjedő betegség megelőzése végett az ÁNTSZ-nek csak relatíve kevés, a fiatalemberrel érintkező személynek kellett antibiotikumot adnia.

"Átlagosan a megbetegedettek tíz százaléka hal bele a fertőző agyhártyagyulladásba. Magyarországon lebecsülik a betegség megelőzésére szolgáló, meningococcus elleni nem kötelező védőoltás jelentőségét, pedig - mivel a fertőző agyhártyagyulladás szoros kontaktus útján terjed - a bölcsődei, óvodai közösségekben, valamint a fiatal felnőttek körében gyorsan járványos méreteket ölthet" - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ osztályvezetője az MTI-nek.

A fertőző agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed

Agyhártyagyulladásnak nevezzük az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladásos állapotát.

Járványos vagy fertőző agyhártyagyulladásnak a Neisseria meningitidis vagy más néven meningococcus baktérium okozta megbetegedést nevezzük. A meningococcus-fertőzés kockázata a legnagyobb az egyévesnél fiatalabb csecsemőknél, a következő legveszélyeztetettebb korcsoport pedig az 1-5 évesek. Ugyancsak érzékenyek a betegségre a 15-19 éves fiatalok.

A betegség tünetei a magas láz, a hányinger, hányás, a fejfájás, illetve a tarkómerevség. Gyanús tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, a kezelés pedig kórházban, fertőző osztályon történik.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás időben megkezdett terápia esetén a legtöbb esetben maradványtünet nélkül gyógyul. Késve kezdett kezelés esetén azonban súlyos maradványtünete lehet a rokkantság.

Az agyhártyagyulladást okozó baktérium cseppfertőzéssel, azaz egymással szoros kontaktusban lévők között terjed. A Népegészségügyi Hálózat ingyen biztosítja a továbbterjedés megelőzésére az antibiotikumot a beteggel a tünetek megjelenését megelőző 10 nap folyamán szoros kontaktusba került személyek számára.

A meningococcus elleni oltás nem kötelező, és fizetni kell érte. Mivel az öt év alatti gyerekek a legveszélyeztetettebb korcsoport, az oltási sorozatot javasolt minél fiatalabb életkorban elkezdeni.