Fokozott orrfolyásra lehet számítani az elkövetkező napokban

Vágólapra másolva!
Az ország több nagyvárosában is a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja, jelenleg a legrosszabb a helyzet Nyíregyházán. A szálló por elsősorban a légzőszervi betegségekben szenvedőkre jelent veszélyt, azonban ha a koncentrációja eléri a riasztási szintet, az egészségeseknél is jelentkezhetnek allergiás tünetek.
Vágólapra másolva!

Az őszi-téli időszakban a rossz légszennyezettségi értékeknek a szálló por a legfontosabb kiváltója. A szennyezőanyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők (asztmások, COPD-sek) egészségi állapotát, általános panaszaik erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat - áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése szív- és érrendszeri betegség fennállása esetén növeli az infarktus, embólia kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és a kisgyermekek.

Ha azonban a szálló por koncentrációja eléri a riasztási szintet, már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tüneteik lehetnek, úgy mint tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszú távon az apró szemcsék a nyálkahártyát izgatva apró sérüléseket okozhatnak, amelyek utat nyitnak a baktériumok, vírusok számára, és ily módon könnyebben alakul ki fertőzés.

Az ÁNTSZ tanácsai az érintett területeken élőknek

Nem ajánlott a séta a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén.

Amíg a szálló por koncentrációja magas, nem ajánlott a kisgyermekeket sétálni vinni, kerülendők velük a szabadtéri programok, és szerencsésebb, ha a szülők kihagyják a szokásos napi levegőztetést is. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.

A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)

A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, de a kerti égetések korlátozása, tiltása mindenképpen ajánlott. A szellőztetésre a déli órák a legalkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.