Állatkísérletekben már korábban kimutatták, hogy a rezveratrol csökkenti az inzulinrezisztenciát, és véd a magas zsírtartalmú étrend káros hatásai ellen. Állatoknál a rezveratrol hatása leginkább ahhoz volt hasonlítható, mint amikor szigorú diétára fogták őket. A kalóriabevitel csökkentése ráadásul késleltetette a korral járó megbetegedések kialakulását is az állatokban.
A rezveratrolnak az emberi anyagcserére gyakorolt hatását most először a maastrichti egyetem (Hollandia) kutatói vizsgálták. Eredményeikről a Cell Metabolism (Sejtanyagcsere) című szaklapban számoltak be.
A kutatók vizsgálatukban 11 elhízott, de egyébként egészséges embernek adtak egy hónapon keresztül naponta 150 milligramm étrend-kiegészítőt, amely 99 százalékban transz-rezveratrolt tartalmazott.
A vizsgálat ideje alatt mérték a résztvevők energiafelhasználását, illetve az elraktározott és az elégetett napi zsírmennyiséget. Az eredmények szerint a rezveratrol javította a résztvevők anyagcseréjének hatékonyságát, és az általános egészségi állapotukra is előnyös hatással volt: csökkentette többek között a máj zsírszintjét, a vérnyomást és a vércukor szintjét is.
A vizsgálatban részt vevők változást tapasztalhattak még a téren is, hogy izmaik hogyan égetik a zsírt. A résztvevők sejtanyagcseréje tehát egyértelműen javult, miközben a rezveratrol fogyasztása mellékhatásokkal nem járt.