Egészségvédő szuperbrokkolit dobtak piacra

Vágólapra másolva!
A szívbetegség és bizonyos daganattípusok kialakulásának kockázatát is csökkentő brokkolifajtát dobott piacra egy brit kutatóintézet.
Vágólapra másolva!

A kelet-angliai Norwich városában működő Élelmiszer Kutatóintézet (IFR) szakemberei által kifejlesztett "csodazöldség" külsőre ugyanolyan, mint hétköznapi társai, ám kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű glükorafanin nevű vegyületet tartalmaz, amely a szakemberek szerint a normális brokkolinál is hatékonyabban csökkentheti a szívbetegség és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

A Beneforte névre keresztelt szuperbrokkolit egyelőre a szigetországnak csak az egyik nagy áruházláncában szerezhetik be a vásárlók, de a zöldség jövőre a többi brit élelmiszerüzlet polcaira is felkerül. A szuperbrokkolit hagyományos nemesítéssel, laboratóriumi génmódosítás nélkül hozták létre a szakemberek, miután 1983-ban rátaláltak a zöldség egy olyan vadon élő fajtájára, amely természettől fogva tartalmaz nagyobb mennyiségű glükorafanint.

A brokkoli másik fontos bioaktív vegyületeként ismert szulforafán segít a krónikus gyulladás csökkentésében, megállíthatja a korlátlan sejtosztódást korai stádiumú rákos daganatokban, valamint jótékony hatással van a szervezet antioxidánsaira is. A hagyományos brokkolitól eltérően a most piacra dobott nemesített változat többszörösére növeli a szervezet szulforafán-szintjét is.

Korábbi kutatások során már kimutatták, hogy a brokkoli csökkentheti a szívbetegség és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, különösen a bél- és a prosztatarákét. A brokkoliban gazdag étrend férfiakban csökkenti a rosszindulatú prosztatarák kockázatát. Emellett segít megelőzni a szívbetegség és az agyi érkatasztrófa kialakulását a gyulladások csökkentése és az artériákra gyakorolt kedvező hatása révén.