Az eper kivédheti az alkohol okozta gyomorbántalmakat

Vágólapra másolva!
Az eper fogyasztása csökkenti az alkohol gyomornyálkahártyára kifejtett káros hatását - tették közzé olasz, szerb és spanyol kutatók a PLoS ONE című tudományos szaklapban.
Vágólapra másolva!

Patkányokon végzett kísérleteik eredményei segíthetik korszerűbb módszerek kidolgozását a gyomorfekély és más gyomorbetegségek kezelésére.

José M. Alvarez-Suarez, a Barcelonai Egyetem kutatója és munkatársai 1 ml etil-alkoholt adtak laboratóriumi patkányoknak, ám az állatok egyik csoportja az alkoholkezelés előtt tíz napon át eperkivonatot fogyasztott (40 mg/nap/testsúlykilogramm mennyiségben, ami egy 70 kg-os ember esetében napi fél kg eper fogyasztásának felel meg), míg a másik csoport nem részesült eperkúrában. Az eperkivonatot fogyasztó állatok gyomornyálkahártyáján kevesebb fekély alakult ki az alkohol hatására, mint a másik csoportban.

A szerzők szerint az eperkivonat pozitív hatásai egyrészt a benne található antioxidáns vegyületek és antociánok nagy koncentációjának köszönhetők, másrészt annak, hogy aktiválják a szervezet saját, szintén antioxidáns vegyületekkel operáló védekező rendszerét.

A bőséges eperfogyasztás segíthet azoknak a gyomorproblémáknak a megelőzésében, amelyek a szabadgyökök vagy más reaktív oxigénvegyületek keletkezésével függnek össze. Ezek közül legismertebb az alkoholfogyasztás okozta gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz), amely, ha tartósan fennáll, gyomorfekélyhez, vérzéshez, sőt ritkán rák kialakulásához is vezethet. Hasonló kóros elváltozást okozhat vírusfertőzés, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, illetve a Helicobacter pylori baktériumok ellen alkalmazott kezelés is. A szakemberek szerint az utóbbi esetekben a kezelés során vagy után fogyasztott eper mérsékelheti a gyomorkárosító hatást.

A szerzők hangsúlyozták: vizsgálatukkal nem arra keresték a választ, hogy miként lehet mérsékelni a lerészegedés hatásait, hanem hogy milyen vegyületek és mechanizmusok védik a gyomornyálkahártyát különböző szerek károsító hatása ellen.