A cékla a tél vitaminbombája

Vágólapra másolva!
A hidegek közeledtével egyre kevesebb a hazai, megfizethető árú, tápanyagokban gazdag zöldség. A cékla ennek az időszaknak az egyik legértékesebb zöldsége.
Vágólapra másolva!

A cékla édeskés ízű gumója lehet gömb alakú, lapított vagy hengeres.

Energiatartalma alacsony (31 kcal/100g), fehérjéből 1,3g/100g van benne, zsírtartalma elhanyagolható. Szénhidráttartalma 5,9-9g/100g, főleg glükóz, fruktóz és szacharóz található benne.

Keménysége ellenére víztartalma meghaladja a 90 százalékot. Élelmi rostjai (4,24 g/100g) főleg vízben nem oldódó rostokból állnak.

Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, a B1- és a C-vitamin, valamint tartalmaz biotint, folsavat és pantoténsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne.

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a nátrium-, a kalcium-, a cink-, a vas-, a mangán- és a szeléntartalma is.

Ismert, hogy egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti a zöldség és főzelékfélék flavoniodtartalma. A flavoniodok antioxidáns hatásúak, megkötik a káros szabadgyököket. Színanyagai révén a cékla és a céklalé káros szabadgyököket megkötő hatása különösen magas.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A legkényelmesebb a hengeres formájút vásárolni

A téli hónapokban hetente többször is érdemes céklát enni, különböző módon elkészítve: például salátaként nyersen lereszelve, vagy megfőzve és majonézzel, tartárral ízesítve. Készíthetünk céklaturmixot, céklalevet, reszelt céklát reszelt almával, töltött céklát, céklamártást és főzeléket is. A szláv étrendben fontos alkotórésze leveseknek is. A főtt cékla le is fagyasztható, ha több hónapig akarjuk tárolni, előtte szeleteljük fel.

Egészségesek bármilyen formában betervezhetik a céklát étrendjükbe, és cukorbetegek, valamint fogyókúrázók is fogyaszthatják. Köszvényeseknek szintén ajánlott a benne lévő purin csekély mennyisége miatt (19mg/100g).

Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy a nyers cékla héja ne legyen túl száraz. A legkényelmesebb fél öklömnyi, hengeres formájú gumót vásárolni, ez szeletelhető a legjobban. Táplálkozás- élettanilag a sötétlila színű példányok a legértékesebbek.

A tápanyagtartalomra vonatkozó adatok forrása: Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat; Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008

Céklareceptek:

Cékla almával (1 adag)

Hozzávalók: 15 dkg cékla, 10 dkg alma
A céklát meghámozzuk, majd finomra reszeljük. Az almából nyerjük ki a levét gyümölcspréssel, és a maradékot keverjük össze a céklával. Ízlés szerint kevés mézet is tehetünk hozzá. (Energiatartalma: 30 kcal).

Céklaturmix (1 adag)

Hozzávalók: 10 dkg cékla, 1 pohár kefir, 1 kávés kanál méz
A céklát héjában megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Összeturmixoljuk a kefirrel és a mézzel (Energiatartalma: 110 kcal).

Céklalé (1 adag)

Hozzávalók: 25 dkg cékla, 1 kávéskanál méz, 1 mokkáskanál citromlé
A nyers, finomra reszelt céklát gyümölcsprésbe vagy gyümölcscentrifugába tesszük és a levét felfogjuk. Hozzáadjuk a mézet és a citromlevet és összekeverjük. Ásványi anyagokban gazdag üdítő ital. (Energiatartalma: 82 kcal)

Céklafőzelék (4 adag)

Hozzávalók: 80 dkg cékla, 5 csapott evőkanál liszt, 1,5 dl kefir, fél citrom, késhegynyi őrölt köménymag, 3 kávéskanál só
A céklát kis darabokra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízben, hogy pont ellepje. Ízesítjük a köménnyel és a sóval. Ha puha, kefires liszttel behabarjuk és még pár percig forraljuk, majd pépesítjük. Kevés vizet adunk még hozzá, és ismét felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a citrom levét. Tápanyagtartalom 1 adagban: 127 kcal (530 kJ), 5,6 g fehérje, 1 g zsír, 23,9 g szénhidrát