Már ötös szintű a parlagfűriasztás a hatfokozatú skálán

Vágólapra másolva!
A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt Pécs és Nyíregyháza térségében fekete, a hatfokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben - közölte az ÁNTSZ. Az ország nagy részén sötétbordó, azaz negyedik szintű a riasztás.
Vágólapra másolva!

A kánikulában tovább romlott a helyzet, így a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint már fekete riasztás lépett életbe Pécs és Nyíregyháza térségében.

Ezeken a területeken naponta, köbméterenként ötszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére sötétbordó, vagyis negyedik szintű riasztást adtak ki.

A térkép szerint csak az ország dél-keleti csücskében, továbbá Tatabánya és Salgótarján környezetében van bordó, azaz harmadfokú riasztás. Ez még szintén nagyon magas pollenkoncentrációt jelent, ami minden allergiásnál heves tüneteket okoz.

Ezért a tisztiorvosi szolgálat a parlagfűre érzékenyeknek azt ajánlja, hogy napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek, mossanak minden nap hajat, hogy párnájukra ne vigyék át a polleneket, és nyugodtan alhassanak, valamint vegyék be gyógyszereiket.

A pollenterhelés múlt szombatra az egész országban nagyon magas szintet ért el.

Hacsak az időjárásban markáns változás nem történik, még az elkövetkező hét is nagyon megterhelő lesz a pollenre érzékenyek számára.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalon.