Egyre több halálos áldozatot szed a talajközeli ózon

Vágólapra másolva!
A klímaváltozással az elkövetkező hatvan évben megnő az ózongáz okozta halálesetek száma néhány európai országban - figyelmeztetnek a svéd Umea Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Az Európai Légzőszervi Társaság jelenleg Amszterdamban zajló éves kongresszusán ismertetett kutatás szerint Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában fog legnagyobb arányban emelkedni a talajközeli ózonszint-növekedés miatti halálesetek száma az elkövetkező hatvan évben.

A WHO becslései szerint az 1970-es évek óta zajló klímaváltozás 2004-re már 140 ezer plusz halálos áldozatot követelt évente. A halálesetek a légszennyezettség, a vízhiány, a terményátlagok csökkenése, a malária és a járványos hasmenést okozó betegségek számlájára írhatók.

A svédországi Umea Egyetem kutatói vizsgálatukban különféle szén-dioxid-kibocsátási forgatókönyvek alapján vizsgálták a klímaváltozás egészségügyi hatásait.

Számításaik szerint 1961-től napjainkig Belgiumban, Írországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában nőtt a legnagyobb mértékben a klímaváltozás következtében megugrott ózonszint okozta elhalálozási arány.

A vizsgálat szerint az elkövetkező ötven évben Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában várható az elhalálozások arányának legnagyobb mértékű - 10-14 százalékos - növekedése, egyes északi és balti országban viszont csökkenés várható.

A talajközeli ózon többek között az autók kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokból képződik napsugárzás hatására. A vegyület izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, továbbá súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Az ózon kiválthatja a légzőszervek gyulladását is, valamint a magas ózonkoncentráció jelentősen súlyosbíthatja a pollenallergiás betegek tüneteit. Az ózon a klímaváltozás kapcsán azért keltette fel a kutatók figyelmét, mert magasabb hőmérsékleten több talajközeli ózon keletkezik.

Évente kétmillió ember halálát okozza a légszennyezés a Földön

A WHO legfrissebb, hétfői jelentése szerint minden évben kétmillió ember halála írható a szennyezett levegő számlájára, a legveszélyeztetettebbek a nagyvárosokban élők. A világszervezet 91 ország 1100, 100 ezer feletti lakosú nagyvárosából gyűjtött adatokat. A jelentés a légszennyező anyagok közül kiemeli az úgynevezett PM10 (vagyis 10 mikrométer vagy az alatti részecskeátmérőjű) finomszemcsés anyagokat, amelyeket a köznyelv szálló pornak nevez. A hivatalos ajánlások szerint ezek légköri koncentrációja az éves átlagot tekintve napi szinten nem lépheti túl a köbméterenkénti 20 mikrogrammot, ehhez képest viszont több nagyvárosban a 300 mikrogrammot is eléri - mutat rá a tanulmány. A vizsgált helyszínek közül elenyésző azok száma, ahol szem előtt tartják a javasolt határértéket. A legijesztőbbek az adatok Kínában és Indiában.

A finomszemcsés anyagok behatolnak a tüdőbe, így a vérkeringésbe is bekerülnek, különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket, tüdőrákot, asztmát és egyéb légzőszervi bántalmakat okozva. A jelentés szerint a levegő szennyeződését elsősorban a különböző emberi tevékenységek - egyebek mellett a motoros járművek és az erőművek működése - során lejátszódó égési folyamatok okozzák.