Az egyik legismertebb vadvirág hatóanyagát rákbetegeken próbálják ki

Vágólapra másolva!
Hamarosan elkezdődhetnek az őszi kikerics felhasználásával készült új rákgyógyszer klinikai próbái - írja a Cancer Research szakfolyóirat legfrissebb száma.
Vágólapra másolva!

Az augusztus végétől október közepéig virágzó őszi kikerics (Colchicum autumnale) gyulladáscsökkentő hatását már a korai, több száz éves gyógynövényregiszterekben feljegyezték. Ugyanakkor az is régóta ismert, hogy a növény erősen mérgező, ezért népi gyógyászati célú alkalmazása nem javasolt.

Az őszi kikerics mérgező tulajdonsága a kolhicin nevű vegyülethez kapcsolódik. Ez a vegyület gátolja a sejtosztódást, ezért a daganatok ellen hatékony lehet, ám a test egészséges szövetei számára is méreg, épp ezért rákgyógyászati célú felhasználása eddig korlátozott volt.

A nagy-britanniai Bradford Egyetem kutatóinak azonban sikerült megoldaniuk, hogy a vegyület inaktív legyen a testben egészen addig, amíg el nem éri a daganatot. Amikor viszont a molekula kapcsolatba kerül a daganat által kibocsátott enzimekkel, akkor aktiválódik, és gátolja a tumort ellátó erek kialakulását. Így a daganatot valósággal kiéhezteti.

A kutatók reményei szerint 18 hónapon belül megkezdődhetnek a vegyület klinikai próbái a leeds-i St. James Kórházban. Az állatkísérletek eredményei biztatóak: egerekben a módosított vegyület hatékonynak bizonyult emlő-, bél-, tüdő- és prosztata daganatokkal szemben is. Az egerek felében teljesen eltűnt a daganat, a másik felében pedig jelentősen lassult a növekedési üteme.