Vágólapra másolva!
A megnyugtató szavak és a placebó kezelés nem csupán a mellkasi fájdalmakat enyhítik, hanem közvetlenül a szívartériákra is hatnak - állapították meg kis méretű tanulmányukban német kutatók.
Vágólapra másolva!

A Müncheni Egyetem kutatói vizsgálatukban harminc mellkasi fájdalomra panaszkodó páciensnek - miután érfestéssel bebizonyosodott, hogy nincs infarktusuk - azt mondták, hogy fájdalmukat csillapító infúziót kapnak. A pácienseknek ezt követően nemcsak fájdalmaik enyhültek, hanem kis mértékben ugyan, de mérhetően megváltozott szívartériáik átmérője is.

A német kutatók a vizsgálat eredményeiről az American Heart Journal című folyóiratban számoltak be.

A vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akiknek mellkasi fájdalmaik voltak, nem estek át szívrohamon, és nem volt koszorúér-elzáródásuk - a betegek azonban ez utóbbit nem tudták, amikor az orvosok fájdalomcsillapítási céllal infúziót kötöttek be nekik. Az infúzióban viszont valójában nem volt hatóanyag, gyógyszer helyett fiziológiás sóoldatot tartalmazott.

A kezelés során a koszorúerek egyértelműen reagáltak egy pusztán pszichológiai beavatkozásra - hangsúlyozza a kutatás. A szív-koszorúerek a placebó hatására szűkültek. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a kevésbé megterhelt szívnek kevesebb vérre van szüksége. A páciensek agya valószínűleg a fájdalomcsillapítás reményére úgy reagált, hogy elmúlt a vészhelyzet.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy szívgyógyszerek klinikai kipróbálásánál a placebót kapott pácienseknek is csökken a mellkasi fájdalmuk, nemcsak azoknak, akik a hatóanyag tartalmú szert kapták.