Újabb fűszerről derült ki, hogy erős baktériumölő hatású

Vágólapra másolva!
A korianderolaj élelmiszeripari adalékként történő széleskörű alkalmazásával megakadályozható, sőt akár gyógyítható lenne számos élelmiszer eredetű megbetegedés, például a szalmonella vagy az ételmérgezés - állítják portugál kutatók egy most megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A koriander ősidők óta használt gyógy- és fűszernövény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. A magjából sajtolt gyógyhatású illóolajat régóta használják emésztési problémák és gombás fertőzések kezelésére, a béltraktusban jelentkező fájdalom vagy görcsök csillapítására, felfúvódás, valamint hányinger enyhítésére.

A portugál Beira Interior Egyetem kutatói a Journal of Medical Microbiology szakfolyóiratban frissen közzétett vizsgálatukban a korianderolaj antibakteriális hatását 12 baktériumtörzsön tesztelték - közöttük volt például a rettegett szalmonellabaktérium, a számos ételmérgezésért felelős Bacillus cereus, a kólibaktérium (Escherichia coli) és az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus).

Az eredmények szerint 1,6 százalék vagy annál kevesebb korianderolajat tartalmazó oldat hatására a vizsgált baktériumtörzsek mindegyikénél lassult a szaporodás, sőt a baktériumtörzsek zöme teljesen elpusztult. A kutatók azt feltételezik, hogy a korianderolaj a baktériumsejtek membránját károsítja, ezáltal tönkreteszi a baktériumsejt és a környezete közötti védőburkot, amelynek eredményeként a baktériumsejt alapvető funkciói (pl. sejtlégzés) leállnak, végül a sejt elhal.

A kutatók szerint a korianderolaj alkalmazása áttörést jelenthet az élelmiszeriparban és a gyógyászat területén, akár antibiotikumok természetes alternatívájaként is. Alkalmazásával számos élelmiszer eredetű betegség megelőzhető és kezelhető lenne a jövőben - olyan betegségek is, amelyek egyébként mindenféle antibiotikumos kezelésnek ellenállnak.

A koriandert már a Biblia is említi

A koriander (Coriandrum sativum, cigánypetrezselyem, zergefű) ősidők óta használt fűszer, már a Biblia is megemlíti. A Földközi-tenger vidékéről származik, manapság a közel-keleti, ázsiai konyha népszerű fűszere. Fűszerként barnássárga színű, kemény, 3-5 mm átmérőjű magját használják. Húsos és káposztás ételek, sonka és kolbász, szószok, pácok mártások, savanyúságok, ritkábban sütemények, likőrök ízesítésére alkalmazzák. A népi gyógyászat felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatást tulajdonít neki.