Új ajánlás a gyermekek folyadékpótlására a hőségben

Vágólapra másolva!
Az aktív gyermek fogyasszon minél több vízzel higított tejet - ajánlják az amerikai McMaster Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Kánikulában különösen ügyelni kell a gyermekek folyadékpótlására, mert játék közben gyakran megfeledkeznek a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről. "Játék során a gyermek könnyen dehidratált lesz, ezért nagyon fontos, hogy két játék között pótolja az elvesztett folyadékot és sókat. Erre pedig a víznél vagy a sportitaloknál is alkalmasabb a tej, amely egyben fehérje-, szénhidrát-, kalcium- és elektrolitforrás is" - ajánlja a McMaster Egyetem gyermekegészség programja.

A programban 8-10 évesek gyerekeket vizsgáltak, akik egy úgynevezett klímakamrában való játék után vizet, sportitalt vagy vízzel higított tejet kaptak, majd megmérték dehidratáltságuk mértékét. A kutatók azt találták, hogy a kiszáradás ellen a leghatékonyabb a tej, amely nem csak pótolja a verejtékezéssel eltávozó sókat, az izmok fejlődéséhez és a növekedéshez létfontosságú fehérjékkel is ellátja a szervezetet, továbbá a folyadékvisszatartó hatása is van.

Nem csak a gyermekek, sok felnőtt sem kellőképpen tudatos a téren, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Pedig már egy-két százalékos dehidratáció is akár 15 százalékkal csökkenti mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképességet. Különösen nő a kiszáradás veszélye, ha a nem elégséges folyadékbevitel hányással párosul, amely napszúrás következményeként gyakran fellép.