Könnyű étrendet ajánlanak a gyermekgyógyászok a kicsiknek nyárra

Vágólapra másolva!
Nyáron a gyermekek étvágytalansága természetes jelenség, a melegben az sem probléma, ha a napközben csak tápláló folyadékokat fogyasztanak, és csak délután, este esznek nehezebb ételt. Ám a nehéz étel leginkább főzeléket jelentsen, mert az 1-3 évesek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága.
Vágólapra másolva!

"A Földközi-tenger mentén élők sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, amit sok zöldséggel és gyümölccsel egészítenek ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ami nem csak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük. Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús, az állati zsiradékok, a zsíros tejföl vagy a sajt" - olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társaságának legfrissebb hírlevelében.

Egy egyéves gyermek folyadékigénye már meghaladja a napi egy litert

A társaság szerint a melegben a gyermekek étvágytalansága normális jelenség. Ezért a szülőknek azt tanácsolják, hogy napközben tápláló folyadékokkal (anyatej, tejalapú gyerekital, gyümölcspüré, tejpép), délután, este pedig főzelékkel kínálják a gyermekeket.

A nagy melegben azonban a hangsúly elsősorban a folyadékpótláson legyen. A kisgyermekek folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 100-120 ml naponta, ami azt jelenti, hogy egy éves kor után egy átlagos testtömegű gyermek napi folyadékigénye eléri az 1-1,5 litert, de ez kánikulában még több is lehet.

Az ásványi sók pótlására szénsavmenetes ásványvizet és százszázalékos gyümölcs- és zöldségleveket ajánl a társaság, nem tanácsolják azonban a szénsavas és cukros üdítőket, mivel a magas cukortartalom mellett nem hidratálnak megfelelően és jóllakatják a gyermeket, ráadásul túlzott fogyasztásukkal már kis korban rossz szokások rögzülnek. Az innivalót naponta többször kell kínálni, mivel a picik hajlamosak elfelejtkezni a szomjúságukról.

Fagyi helyett fagyasztott gyümölcs

A gyermekgyógyász társaság szerint a nassolás terén is érdemes "lesni" a mediterrán népektől, chips helyett például aszalt gyümölcsöt ajánlanak. Fagyi és jégkrém helyett pedig azt ajánlják, hogy egyszerűen fagyasszunk le gyümölcs darabokat és azt adjuk gyermeknek, de a gyümölcsöket turmixolhatjuk joghurttal vagy tejalapú gyerekitallal is.

Zsíros, húsos ételek helyett hal fogyasztását tanácsolják a gyermekgyógyászok, ami gyakorlatilag minden változatban egészséges, leszámítva a bő olajban való kisütést. A legjobb zsírszegény tengeri halakat választani, a hazai fajták közül pedig a pisztráng és a süllő ajánlott, kevésbé a zsírosabb ponty. Természetesen az egyéb húsokról sem kell teljesen lemondani, de inkább a soványabb fajtákat ajánlja a társaság: például sertésdagadó helyett inkább csirkemell-filével kínáljuk a gyermeket.