A szoláriumhasználat közben megjutalmazza magát az agy

Vágólapra másolva!
A legkorszerűbb ideggyógyászati vizsgálóeszközök tanúsága szerint a beltéri napozás közben azoknak az agyterületeknek az aktivtása fokozódik, melyek  kábítószerfüggőkben is aktiválódnak a szer hatására.
Vágólapra másolva!

Az ultraibolya sugárzás öregíti a bőrt, és jelentősen növeli a bőr rosszindulatú daganatos betegségének kockázatát, ennek ellenére a szoláriumszalonok száma folyamatosan növekszik - olvasható abban a tanulmányban is, amelyet a kábítószerekkel foglalkozó egyik legismertebb szakfolyóirat, az Addiction Biology legutóbbi száma közölt.

Egy amerikai kutatócsoport nem egyszerűen azt vizsgálta, hogyan barnul szépen, egyenletesen a vizsgálatban résztvevő négy nő és három férfi, hanem a legkorszerűbb technikával mérte az agy különböző területeinek véráramlását is.

Az ideggyógyászok már számos vizsgálatban kimutatták, hogy az agyszövet bizonyos területei "önjutalmazók", ami azt jelenti, hogy bizonyos kielégülés esetén ezeknek az agyterületeknek a véráramlása fokozódik. Ennek megfigyelése különösen a szenvedélyes függőség jelzésére alkalmas: bizonyos agyterületek aktiválódnak, ha az alkoholista italhoz jut, vagy a kábítószerfüggő drogot vesz magához.

A vizsgálatban az átlagosan 31 éves, legalább tíz éve rendszeresen szoláriumozó önkéntesek, akik ismételten megérkeztek a mérésre, részletes kérdőívet is kitöltöttek arról, mennyire szeretnének akkor éppen szoláriumozni, és mikor vágynak további szoláriumozásra.

A résztvevők agyi jutalomközpontjai az UVA és UVB sugarakat is alkalmazó szolárium használata közben igen erős aktivitást jeleztek. A kutatók szűrt, "ál-UV" fénysugárzással is megismételték a mérést: a vizsgált személyek ezt megérezték, annak ellenére, hogy szemmel nem volt látható a különbség. Az önkéntesek nem vágytak további szoláriumozásra, miután valódi UV-fényt kaptak, nem így az ál-UV fény után.