A boldog házasság megtriplázhatja a szívbetegek életesélyeit

Vágólapra másolva!
A boldog házasságban élőknek háromszor akkora esélyük van arra, hogy legalább 15 évvel túléljék a súlyos koszorúér-műtétet, mint az egyedülállóknak - derült ki az amerikai Rochesteri Egyetem kutatóinak vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A házasság által nyújtott boldogságérzet legalább annyira fontos eszköze lehet a túlélésnek, mint az ismert rizikófaktorok, a dohányzás, elhízás vagy magas vérnyomás kiküszöbölése - állítja az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association; APA) Health Psychology című folyóiratának online kiadásában megjelent tanulmány.

A házasság, mint túlélést elősegítő tényező azonban másképp működik a férfiak és a nők esetében. A férfiak számára maga a házasság javítja - minőségétől függetlenül - az életesélyeket, bár a jó házasság persze további előnyökkel bír. A nők életében sokkal fontosabb a kapcsolat minősége: amíg a boldogtalan házasság szinte semmilyen pozitív hatással nincs élettartamukra, a boldog hitvesi kapcsolat csaknem megnégyszerezi a túlélési esélyeiket.

A kutatók 225 olyan ember életét követték, akik 1987 és 1990 között bypass-műtéten estek át. Még a beavatkozás után egy évvel arra kérték közülük a házasságban élőket, értékeljék kapcsolatuk minőségét. Az eredményeket korrigálták mindazon tényezőkkel (például életkorral, nemmel, iskolai végzettséggel, a depresszió esetleges fennállásával, dohányzással), amelyek hatással lehetnek a szív- és érrendszeri betegek túlélési esélyeire.

Tizenöt évvel a műtét után a boldog házasságban élő asszonyok 83 százaléka életben volt, míg a boldogtalan házasságban élő nőknél a hosszú távú túlélési arány mindössze 28, az egyedülállóknál 27 százalék volt. A jó hitvesi kapcsolat a férfiak esetében szintén 83 százalékos túlélési arányt eredményezett, de a kevésbé jóként értékelt kapcsolat is 60 százalékot hozott, ami szignifikánsan jobb az egyedülálló férfiaknál kimutatott 36 százaléknál. A nők számára tehát különösen fontos a házasság minősége, hiszen ők sokkal érzékenyebben élik meg a feszültségeket, a párkapcsolat árnyoldalait, mint a férfiak.

A bypass-beavatkozáson átesett páciensek nagy része a korábbi tévhittel szemben nem változtat radikálisan mindennapi életvezetésén, sőt, hajlamos visszatérni régi, egészségtelen életmódjához. A tanulmány kiemeli, hogy a jó házasság, a támogatást nyújtó társ komoly motivációt ad: segít leküzdeni a káros szenvedélyeket és képes arra, hogy egészségesebb életvitelre ösztönözzön.