Új agysejtek születhetnek a testedzés hatására

Vágólapra másolva!
Azt senki sem vonja kétségbe, hogy a testmozgás pozitívan hat fizikai állapotunkra, ugyanakkor seregnyi új kutatási eredmény született arra nézve, hogy az edzés jótékony hatásai kiterjednek az agy állapotára, így a gondolkodási képességre is. Most több mint száz - részint embereken, részint állatokon (egereken és patkányokon) végzett - kutatás eredményét foglalta csokorba cikkében az Illinois-i Egyetem néhány munkatársa.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban rámutattak, hogy az aerobik és az erősítő edzés egyaránt életfontosságú szerepet játszik az agy, illetve a gondolkodási képesség épen tartásában. Amíg a mozgásszegény életmódot folytatók kevésbé tudják hasznosítani a megszerzett tudást, és a szokásos neuropszichológiai teszteken is gyengébben teljesítenek, a testüket rendszeresen edzőknek javul az emlékezőképességük, figyelmük és a döntéshozatalban is jobbak lesznek. Mindezeket a fiatalokra és idős korúakra egyaránt érvényesnek találták.

Az állatkísérletekből több olyan élettani mechanizmusra is fény derült, melyek a fenti hatások hátterében állhatnak. Valószínű, hogy a testedzés új idegsejtek kialakulását és új erek növekedését idézi elő. Emellett növeli az olyan vegyületek termelését (pl. BDNF vagy az IGF-1), amelyek fontos szerephez jutnak az agysejtek növekedésében, fejlődésében és túlélésében.