Magyarországra is megérkezett az erősen fertőző hányásos-hasmenéses vírus

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok vizsgálatai alapján kiderült, hogy a calicivírusnak egy ritka, alig ismert változata okozott tömeges fertőzést a káptalanfüredi gyerektáborban. Mivel a vírus csak emberről emberre terjed, biztos, hogy nem fertőző ételtől lettek rosszul a gyerekek. A legvalószínűbb, hogy egy vírushordozó gyerek a wc-kilincsen, vagy terítéskor a tányérokat megfogva terjesztette el a kórokozót.
Vágólapra másolva!

A calicivírusok (ejtsd: kalicivírusok) norovírus elnevezésű nemzetségének egy ritka, egyelőre még alig ismert altípusát azonosította a Pécsi Gastroenterális Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma a káptalanfüredi táborban történt múlt heti járvány kórokozójaként. "A calicivírusok nagyon nagy fertőzőképességűek: elég tíz darab vírusnak bejutnia a szervezetbe, és kialakulnak a hasmenéses-hányásos tünetek. Ugyanehhez szalmonella baktérium esetén százezeres baktériumszám szükséges. Csupán egy milliliter calicivírussal fertőzött hasmenéses széklettel tízmillió magyart meg lehetne fertőzni " - mondja dr. Berencsi György virológus, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója.

Nem a konyhában alakult ki a fertőzés

"A calicivírusok nem étellel, hanem tárgyak közvetítésével: kilinccsel, wc-ülőkével, evőeszközökkel, közös pohárhasználattal terjednek. Valószínűleg felesleges volt tehát a káptalanfüredi tábor konyháját bezárni. Ahhoz, hogy a táborban újabb fertőzés ne alakuljon ki, a kilincseket, wc-ket, tányérokat, poharakat kell megfelelően hígított hipóval fertőtleníteni, a hagyományos mosogatószerek az ilyen vírusokat nem ölik el. A calicivírus nem olyan, mint a németországi járvány baktériuma, amelynek elkerülésére azt tanácsoltuk, hogy a zöldségeket töröljük át mosogatószeres szivaccsal, majd öblítsük le őket bő vízzel. A calicivírussal szemben azonban csak az erős fertőtlenítő szerek használnak" - mondja a virológus.

A járvány legvalószínűbb forgatókönyve az lehetett, hogy valamelyik gyerek hozta magával a vírust a táborba, és a közös helyiségek kilincseit megfogva, vagy az étkezések előtti terítésben segédkezve szétterítette azt a többi táborlakó között. A virológus szerint van rá esély, hogy a táborból hazatérő gyerekek egy része a szüleit is megfertőzi, mert bár a vírus hányásos-hasmenéses tünetei 1-2 napon belül megszűnnek, a fertőzött személy a kórokozót még 8-10 napig hordozza.

Évente 70-80 calicivírus-járvány alakul ki itthon

Magyarországon évente 70-80 calicivírus okozta járvány zajlik le, ezek közül azonban csak néhány tömeges, amelyek főleg egészségügyi intézményekben, idősotthonokban, óvodákban vagy iskolai táborokban alakulnak ki. "A járványok száma valószínűleg még ennél is több egy évben, mert az öt megbetegedés alatti eseteket jellemzően be sem jelentik a háziorvosok" - mondja dr. Berencsi György. Itthon nyáron a gyomor-bélrendszert érintő járványok közel 40 százalékát calicivírusok váltják ki.

A legveszélyeztetettebbek a legfiatalabbak, akik még nem találkoztak a vírussal, a korral ugyanis némi védettségre teszünk szert. Tömeges fertőzések felnőttek körében jellemzően csak akkor történnek, ha a vírusnak egy új altípusa alakul ki.

Öt év után új altípus tűnt fel

A vírusnak legutóbb 2006-ban jelent meg egy új altípusa, ami aztán bejárta Európát. Abban az évben itthon is száz felett volt a calicivírus okozta járványok száma. "Úgy tűnik, hogy most itt az újabb altípus. A calicivírus terjedése egyébként leginkább egy csillagszóró szikráihoz hasonlítható: ahol leesik egy kis szikra, ott kis közösségekben járványszerű fertőzés alakul ki. De az influenzavírushoz hasonló országos járvány nem alakul ki, mert nem terjed a levegőben, köhögéssel, tüsszentéssel, a calicivírushoz kontaktusba kell kerülni a vírust hordozó tárggyal, felülettel. A calicivírus terjedésére jellemző például, hogy soha nem egy teljes iskola, hanem csak egy-egy osztály fertőződik meg tőle" - magyarázza a virológus.

A vírus altípusai mutációval vagy különböző variánsok rekombinációival alakulnak ki. Csak emberről emberre terjed, 50 százalékban széklettel, 50 százalékban hányással. "Ha valaki megfogja a szennyezett wc-kilincset, majd nem mos kezet, és elkezdi rágni a körmeit, vagy elkezd egy almát enni, már meg is fertőződött. De előfordult olyan is, hogy valaki egy esküvőn az asztalnál hányt, és mivel az illető fertőzött volt, a mellette ülő pechesek is elkapták a vírust - nem így a távolabbi asztaloknál ülők" - mondja dr. Berencsi.

A calicivírusnak, csakúgy, mint az influenzavírusnak, rövid a lappangási ideje, a bélrendszerbe kerülve azonnal szaporodni kezd, és 24-48 órán belül hányásos-hasmenéses tüneteket okoz. A tünetek egy-két napon belül megszűnnek, de a fertőzött személy még 8-10 napig hordozza a kórokozót.