Ólmot talált egy arc- és testpakolásban a fogyasztóvédelmi hatóság

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság első alkalommal vizsgálta arc - és testpakolások forgalmazási körülményeit, valamint mikrobiológiai tisztaságukat is ellenőrizték. Egy esetben ólmot mutattak ki a kozmetikumban.
Vágólapra másolva!

Az arc- és testpakolások olyan kozmetikai készítmények, amelyeket a megtisztított arcra, illetve testfelületre kell felvinni, majd a megfelelő hatóidő után - amely alatt a hatóanyagok a bőrbe szívódnak - el kell távolítani a bőrről.

A fogyasztóvédelmi hatóság összesen 90 kereskedelmi egységben - áruházláncokban, drogéria-üzletláncokban, illatszerboltokban és bioboltokban - ellenőrizte a pakolásokat. 35 helyen, azaz a boltok 32 százalékában találta kifogásolhatónak a forgalmazás körülményeit: elsősorban a címkézésben találtak hiányosságot, valamint sok terméknél nem szerepeltek a csomagoláson tárolási körülmények, illetve a minőségmegőrzési idő. A hatóság az ellenőrzés során talált lejárt minőségmegőrzési idejű arcmaszkokat is a boltok polcain.

Az ellenőrök egyes termékeket laboratóriumi vizsgálatnak is alávetettek. Mikrobiológiailag valamennyi minta tisztának bizonyult, egy esetben azonban a vizsgált pakolásban ólmot is találtak - áll a szervezet sajtóközleményében.

Hiányos a törvényi szabályozás

A jelenlegi szabályozás szerint az ólom és vegyületei kozmetikai termék gyártásához nem használhatók fel, ugyanakkor a kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat. A szennyeződésként előforduló ólom biztonságos mennyiségét viszont a jogszabályok már nem határozzák meg.

Ismert azonban, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet. A nehézfém ugyanis a szervezetbe kerülve nem ürül ki, lerakódik a sejtekben, és onnan az anyagcsere-folyamatokban résztvevő egyéb nehézfémeket kiszorítja. Az ólom tudtunkon kívül a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs használatával is a szervezetünkbe kerülhet - olvasható az NFH sajtóküzleményében.