A volán mögött ülő magyar férfiak fele rosszul lát

Vágólapra másolva!
Az egy éve indult Nagy Látásteszt szemészeti szűrőprogram keretében eddig 58 településen több mint 5500 ember látását vizsgálták meg. A felmérés egyik legelgondolkodhatóbb eredménye, hogy a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 52, a nőknek pedig 36 százaléka nem jól lát, további látásvizsgálatra szorulna.
Vágólapra másolva!

A szűrésen résztvevők 61 százaléka rendelkezett jogosítvánnyal. A látástesztet elvégző autóvezető férfiak 52, a nőknek pedig 36 százaléka az eredmények szerint látásvizsgálatra szorulna. "Ez azért riasztó adat, mert a szakemberek véleménye alapján mind a reakcióidőre, mind a távolságok felmérésére, mind a térérzékelésre komoly hatással van a gyenge, rosszul korrigált látás, vagyis előfordulhat, hogy a látás problémája, a nem megfelelő látásélesség okoz közúti baleseteket" -áll a szűrőprogram sajtóközleményében.

Az autóvezetéshez szükséges szemüveg, korrekció viselése egyre több embernél szükséges. Ezért a szakemberek szerint minden korosztály, de különösen a 45 év fölöttiek esetében a közúti forgalomban való közlekedéshez szükséges lenne az előírt szemvizsgálaton felírt szemüveg, vagy kontaktlencse kötelező hordását sokkal szigorúbban ellenőrizni.

A férfiak sokszor hiúságból nem viselnek szemüveget

A szakemberek a látástesztet elvégzők 74 százalékánál találták úgy, hogy további látásvizsgálatra lenne szüksége. Kiderült az is, hogy a férfiak sokkal kevésbé figyelnek szemük világára, mint a nők: ritkábban járnak szemvizsgálatra, szűrésekre és ritkábban készíttetnek szemüveget is maguknak.

A résztvevőkkel folytatott beszélgetések szerint a nők sokkal inkább felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük, mint a férfiak, akik gyakran hiúságból nem viselnek szemüveget.

A szűrőprogram autóbusza augusztusban újabb településeken tűnik majd fel.