Egyedülálló bokavisszavarrást hajtottak végre a Szent János Kórházban

Vágólapra másolva!
Egyedülálló boka-replantáció (visszahelyezés) műtétet hajtottak végre a közelmúltban a Szent János Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti osztályának orvosai - adta hírül a kórház.
Vágólapra másolva!

A beteg egy fiatal külföldi nő volt, aki vonatbaleset áldozata lett: miközben Kelenföldnél sietve szállt le a vonatról, csomagja beakadt valamibe, és az induló vonat őt magát is elsodorta. A balesetben a vonat bal lábát a bokaízület fölött levágta, valamint mindkét alsó végtagján combig súlyos sérüléseket szenvedett.

Itthon 25 éven belül ez volt a negyedik bokareplantáció

Mivel fiatal sérültről volt szólt, illetve a levágott testrész is rendelkezésre állt, a Szent János Kórház sebészei a boka-replantáció mellett döntöttek, annak ellenére, hogy az intézményben ilyen műtétet még nem hajtottak végre, és az elmúlt 25 évben az egész országban is csak három történt.

A hatórás műtéten összesen tizenketten dolgoztak, közülük hatan orvosok. Köztük volt dr. Detre Zoltán osztályvezető főorvos és Dr. Csaba Ákos, akinek nagy rutinja van a kiserek varrásában - olvasható a sajtóközleményben.

A műtéti csapat egyik része az amputálódott lábfej tisztításával, az erek, idegek, inak preparálásával foglalkozott, a másik a megmaradt csonkon végezte el ugyanezt. Ezt követően dr. Detre Zoltán azt a megoldást választotta, hogy a szárkapocscsontból levágott egy darabot és ezt ún. velőűrszegként használva egyesítette a csonkot és az amputált részt. A műtét során három elvágott vénát és két artériát egyesítettek újra, és sikerült a legfontosabb ideg helyreállítása is, de ennek gyógyulása még hosszabb időt vesz igénybe.

Ezen túl ellátták a lágyrészek sérüléseit is, ugyanis mindkét lábon kiterjedt, súlyos szakításos sérülések voltak. A teljes műtét alatt húsz egység vért kapott a beteg.

6-8 helyreállító műtét vár még a fiatal nőre

A műtétet követően a fiatal nő a Központi Intenzív osztályra került, ahol sebét minden nap átmosták, átkötözték.

A család döntése alapján a beteget pár nappal a műtét után, jó általános állapotban különrepülővel hazaszállították.

Dr. Detre Zoltán szerint a betegre a jövőben még körülbelül 6-8 helyreállító műtét vár, amelyek 2-3 évet vesznek igénybe. Felmerülhet a boka elmerevítése és a végtag hosszabbítása is, most ugyanis a roncsolódás miatt kb. 6 cm-rel rövidebb a bal láb. Egyelőre azonban a fertőzés megelőzése a legfontosabb, valamint a lágyrészköpeny helyreállítása, ami segíti a jó vérkeringés kialakulását, ezáltal is csökkentve a fertőzés lehetőségét - áll a kórház sajtóközleményében.