Vágólapra másolva!
A szem védelme nem csak nyáron, és nem csak a tűző napon fontos - figyelmeztetnek amerikai szemorvosok. A Napból érkező UV-sugaraknak még felhős napokon is az egyharmada eléri a felszínt. A káros UV-sugarak pedig számos szembetegség kockázatát növelik, ráadásul szemünk napnak való kitettsége életünk során összeadódik.
Vágólapra másolva!

Mindannyian ismerjük a nap elleni védekezés fontosságát, főként, ha a bőrünket visszük a vásárra - szemünkkel kapcsolatban azonban már nem vagyunk ennyire elővigyázatosak. Sokak számára a napszemüveg viselése még mindig a divatról szól, és ráadásul a trendi "légyszemüvegek" szemvédő hatása nem is megfelelő.

A szem folyamatos védelmet igényel

A Nap látható és ibolyán túli (UV) sugaraitól egész életünk során folyamatosan óvnunk kéne szemünket - figyelmeztetnek az amerikai John Hopkins Orvosi Egyetem szemorvosai. Az ultraibolya sugarak szemkárosító hatása ugyanis összeadódik, és előbb vagy utóbb szemünk fényérzékennyé válik, nő a szürke hályog, a makuladegeneráció, valamint a szemdaganatok kialakulásának kockázata.

A szem védelme tehát nem csak a nyári tűző napon fontos, a Napból érkező UV-sugaraknak még a felhős napokon is egyharmada eléri a felszínt. A havas felszín pedig a sugarak 80 százalékát visszaveri, míg például homokról vagy vízről csak ennek negyede "pattan" vissza a figyelmeztetés szerint.

A káros sugaraknak leginkább a világos szemszínűek vannak kitéve. Aki könnyen leég a napon, annak számítania kell rá, hogy nem csak bőre, de szeme is érzékenyebb az ibolyán túli sugarakra. A földrajzi helyzet is fontos tényező: minél délebbre, és minél nagyobb tengerszint feletti magasságban élünk, annál védtelenebbek vagyunk.

Ne feledkezzünk el a gyerek napszemüvegéről!

Sokszor azok a szülők, akik a strandon gondosan kenik naptejjel gyerekeiket, hagyják, hogy azok reggeltől estig napszemüveg nélkül rohangáljanak a vízparton. A kicsiknek ráadásul a pupillájuk is nagyobb a felnőttekénél, a szemük pedig csak korlátozottan képes megszűrni az ultraibolya sugarakat. A szemmel is úgy van, mint a bőrrel: a 18 éves kor előtt bekövetkező sérülések különösen károsak.

A legjobb, amit a szemünkkel tehetünk, hogy veszünk egy, a szemet teljesen körbeölelő, az UVA és UVB sugarakat 100 százalékban kiszűrő szemüveget, és a lehető legtöbbet viseljük. Nem árt tudni, hogy bár egyes kontaktlencsék adnak bizonyos fokú védettséget az UV-sugarak ellen, soha nem helyettesíthetik teljesen a napszemüveget.

Milyen színű legyen a lencse?

Nincs ideális színű napszemüveg-lencse, a kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy hol fogjuk majd viselni. Vízen a sárga és barna színek, míg szárazföldön a szürke, a barna és a borostyán színű lencsék teljesítenek jól.

A tükröző felületű napszemüvegek havas terepre ajánlottak, míg a polár lencsék a tükröző felületek okozta becsillanást tompítják, ezzel védik a szemet. A sötétebb lencse nem feltétlenül jobb, a lényeg az UV-szűrő képesség. Ha ebben gyengén teljesít egy lencse, még árt is, ha sötét, mert a pupillát tágulásra készteti, így az még többet enged be a káros sugarakból.