Kemény műanyagból jön a méreg, puhából nem

Mikrohullámú sütő, káros anyagokat oldó műanyagedények, ételmelegítés
Vágólapra másolva!
Túrázáskor ne töltsünk forró italt műanyag kulacsba, ne mikrózzunk polikarbonátból, azaz "kemény műanyagból" készült tárolóedényt, és ne melegítsünk ételt konzervdobozokban, mert egy egészségre ártalmas anyag, a biszfenol-A oldódhat ki belőlük. Jó hír viszont, hogy az ásványvizes PET-palackok nem tartalmazzák a káros vegyületet.
Vágólapra másolva!

Nyáron megnő a folyadékfogyasztás, és ezáltal megnövekedhet a szervezetünkben egy káros vegyület, az úgynevezett biszfenol-A (BPA) mennyisége is. Az eddigi, embereken végzett vizsgálatok szerint a műanyagokból kioldódó biszfenol-A már alacsony koncentrációban is összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, szaporodási rendellenességekkel, cukorbetegségekkel, de az állatkísérletek szerint növeli a daganatos betegségek, a hormonális és idegrendszeri zavarok, az elhízás és a meddőség kockázatát is, valamint összefüggést találtak a BPA és a korai nemi érés között is.

A szervezet többletterhelésének oka részben az lehet, hogy a biszfenol-A könnyen kioldódhat a polikarbonátból készült flakonokból és üvegekből. Ilyen keményebb műanyagból készülnek a visszaváltható üdítőitalos és ásványvizes flakonok, valamint a sport- és túraboltokban kapható italtárolók, kulacsok.

"Ezeket hosszabb távú használatra tervezik, ezért keményebbek, ütésállók. Az anyaguk polikarbonát, melynek előállításhoz használják a BPA-t. A kioldódás, amennyiben megfelelően tisztítják, és nem tárolnak benne forró italt, az egészségügyi határérték alatt van" - tájékoztatta az [origo]-t az Országos Kémiai Biztonsági Intézet. Tájékoztatásuk szerint a műanyagban szabadon lévő BPA vagy valamilyen megemelkedett hőhatás, vagy extrém kémhatás (erősen savas vagy lúgos közeg) miatt oldódik ki. Azaz ne öntsünk forró, valamint erősen savanyú vagy lúgos pH-jú italt polikarbonát műanyagflakonba, és kerülendő a palackban való hosszú ideig tartó tárolás is.

A PET-palackban nincs biszfenol-A

A jó hír azonban az, hogy a leggyakrabban használt ásványvizes és üdítős flakonok használata biztonságos. "A boltok által forgalmazott üdítős és ásványvizes palackok alapanyaga a polietilén-tereftalát (PET), ami nem tartalmaz BPA-t" - válaszolta kérdésünkre az Országos Kémiai Biztonsági Hivatal.

Ugyancsak örvendetes, hogy ma már kaphatók olyan műanyag kulacsok is, amelyek mentesek az adalékanyagtól. Ezeket "BPA-free" címkével hirdetik, de választhatunk műanyag helyett fémből készült kulacsot is.

A dobozos italokból is oldódhat ki biszfenol-A

A polikarbonátok mellett az epoxigyanta-alapú étel- és italtárolók is tartalmaznak biszfenol-A-t. Epoxigyantával többek között az élelmiszerkonzervek belső felét borítják, hogy a nehézfémek ne kerüljenek bele az ételbe, de befőttesüvegek fedelének bevonására is használják, hogy azok ne rozsdásodjanak meg. Ez az anyag borítja továbbá a fémdobozos üdítők, vagy a fémből készült bortartályok belsejét is.

E biszfenol-A-forrásokkal kapcsolatban is elmondható, hogy ne tegyük ki őket extrém hőhatásnak, ne melegítsünk például ételt konzervdobozban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A leggyakoribb hiba a műanyag tárolóedények mikrózása

Évszaktól függetlenül a biszfenol-A szervezetbe juttatásának leggyakoribb formája egyes műanyag ételtároló edények mikrózása. Érdemes kerülni a PC (polikarbonát) jelzésű műanyag dobozokat. A PP (polipropilén) dobozok azonban nem tartalmaznak biszfenol-A-t, ezért ilyen szempontból nem kockázatosak (a fenti képen is egy PP-doboz látható).

Magyarországon a biszfenol-A besorolásával kapcsolatban az európai uniós jogszabályok érvényesek. "Eszerint a BPA ártalmasnak minősülő, 3. kategóriájú reprodukciós toxicitású anyag" - tudtuk meg az Országos Kémiai Biztonsági Intézettől. (Az, hogy egy anyag reprodukciós toxicitású, azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők szexuális működésére és termékenységére káros hatást gyakorolhat, és az utódokban is fejlődési rendellenességet okozhat.)

Ennek ellenére azonban az unió országaiban a BPA nem esik sem tiltás, sem korlátozás alá. Kivételt képez a cumisüvegekben való használata. A BPA-t tartalmazó cumisüvegek betiltását az EU azzal indokolta, hogy a vegyület a csecsemők szervezetéből lassabban ürül ki, mint a felnőttek szervezetéből, ezért ők különösen érzékenyek a BPA potenciális hatásaira.

Kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority; EFSA) 2010 szeptemberében azért ismét megerősítette, hogy a BPA használata biztonságosnak tekinthető az étel- és italtároló termékekben. De Kanada például - a világon elsőként - hivatalosan mérgezővé nyilvánította a vegyületet, a dán parlament pedig elrendelte a biszfenol-A-t tartalmazó azon termékek használatának teljes tilalmát, amelyekkel 0 és 3 év közötti gyerekek kapcsolatba kerülhetnek.

Évente világszerte 2,2 millió tonna BPA-t állítanak elő, Európa éves BPA felhasználása 1, 15 millió tonna körül van.