A társadalmi ranglétra megmondja, mekkora a magasvérnyomás kockázatunk

Vágólapra másolva!
A magas vérnyomás kialakulását számos életmódbeli és környezeti tényező befolyásolja, köztük olyanok is, amelyekre talán nem is gondolnánk. A Journal of Epidemiology and Community Health online kiadásában közölt kutatás szerint a társadalmi helyzetünk és mobilitásunk is hatással lehet a hipertónia kialakulására.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint a társadalmi ranglétra alacsonyabb fokairól való feljebblépés csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Ha valaki szegény vagy hátrányos helyzetű családból származik, nagyobb eséllyel alakulhat ki nála magas vérnyomás, amely a szívinfarktus és a szélütés egyik kockázati tényezője. A svéd Karolinska Intézet kutatói most arra keresték a választ, hogy a társadalmi ranglétrán való feljebbjutás befolyásolja-e a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

Az ikrek közül annak, aki magasabbra jut, kisebb a magasvérnyomás-kockázata

A két részből álló, szociális és gazdasági helyzetet felmérő kutatásban azonos nemű, 1926 és 1958 között született svéd ikrek vettek részt (12 ezren) A kutatók a szülői hátteret is vizsgálták.

Első lépésként kérdőív segítségével tájékozódtak a résztvevők életmódjáról és egészségi állapotáról, majd 25 év elteltével telefoninterjút készítettek velük. A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy kapnak-e valamilyen kezelést magas vérnyomás ellen.

A kutatók azt találták, hogy nagyobb volt a magas vérnyomás előfordulási aránya azoknál, akik (vagy akiknek a szülei) alacsonyabb státuszú társadalmi csoporthoz tartoztak. Szintén gyakrabban fordult elő magas vérnyomás azoknál, akik túl kicsi vagy túl nagy súllyal születtek, alacsony termetűek voltak vagy sok alkoholt fogyasztottak.

Változtathatunk rajta

A kutatás szerint összességében elmondható, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státuszúak esetében 42 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának esélye, ám ha feljebb tudtak lépni a ranglétrán, jelentősen - akár 20 százalékkal - csökkenteni lehetett ezt a kockázatot.

Az eredmények egyéb családi tényezőktől függetlennek bizonyultak, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hátrányos helyzetnek a magas vérnyomás kialakulására gyakorolt kedvezőtlen hatását felülírhatja a társadalmi státusz változása.