Vágólapra másolva!
Francia kutatók új vizsgálata azt mutatja, hogy idős emberekben az olívaolaj rendszeres fogyasztása segíthet a stroke megelőzésében.
Vágólapra másolva!

A Neurology című folyóiratban közölt cikk szerzői úgy vélik, hogy eredményeik alapján új dietetikai ajánlásokat kellene kiadni a 65 évnél idősebb felnőttek számára. Véleményük szerint az olívaolaj-fogyasztás növelése egyszerű és olcsó módja lehet az idősek körében igen gyakori stroke megelőzésének.

Cécilia Samieri, a Bordeaux-i Egyetem kutatója és munkatársai összesen 7625, 65 évnél idősebb, bordeaux-i, dijoni és montpellier-i lakos orvosi adatait tekintették át. A résztvevőket három csoportba sorolták: olívaolajat egyáltalán nem fogyasztókra, közepesen sokat fogyasztókra (ide sorolták azokat, akik vagy főzéshez, vagy salátaöntethez, vagy kenyérrel fogyasztottak olívaolajat), és olívaolaja "intenzíven" fogyasztókra (ide tartoztak azok, akik főzéshez és salátaöntethez, és kenyérhez is fogyasztották az olajat). A részvevők főként extraszűz olívaolajat használtak (a Franciaországban kapható olívaolajok 98 százaléka ilyen).

A vizsgálat csaknem hat éve alatt 148 stroke következett be. Figyelembe véve a résztvevők étrendjét, fizikai aktivitását, testtömeg-indexét és egyéb kockázati tényezőket, a kutatók azt találták, hogy azok körében, akik nagy mennyiségű olívaolajat fogyasztottak, 41 százalékkal kisebb volt a stroke kockázata, mint azok közt, akik sohasem fogyasztottak olívaolajat.

Korábbi vizsgálatok szerint az olívaolaj fogyasztása többféle szív- és érrendszeri kockázati tényező ellen védelmet nyújt, például a cukorbetegég, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás ellen. Egyelőre nem világos, hogy az olivaolaj pontosan hogyan fejti ki a védő hatást - még az is elképzelhető, hogy közvetett hatásról van szó: az olívaolaj egyszerűen ízletesebbé tesz más, egészséges ételeket.