Fotó: színt vált a sebkötés, ha baj van

Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók olyan "okos" kötést fejlesztettek ki, amely megváltoztatja a színét, amikor a seb állapota javul vagy romlik, így hatékonyabb kezeléshez vezethet olyan betegségeknél, mint a lábszárfekély.
Vágólapra másolva!

Louise van der Werff kutatásvezető, a nemzetközösségi tudományos és ipari kutatószervezet (CSIRO) anyagtudósa elmondta, hogy a kötés színe pirostól kékig változhat a seb hőmérsékletétől függően.

"Amikor a seb elfertőződik, vérellátása megnő, és általában melegebbé válik. Ha viszont a normál testhőmérséklethez képest csökken a hőmérséklet, az azt jelzi, hogy a terület vérellátása romlik" - magyarázta a kutató. A vérellátás romlása felléphet többek között cukorbetegség, vagy fertőzés miatt kialakuló gyulladás esetén.

A most kifejlesztett szál folyadékkristályokat tartalmaz, amelyek másként reagálnak a különböző hőmérsékletekre, így fél Celsius-foknál kisebb változást is jeleznek.

A színváltó szálakat sebkötöző textilekbe szőnék a jövőben. Az okos kötözőanyag legcélszerűbb felhasználási területének a krónikus sebek, fekélyek kezelése látszik. A környezeti hőmérséklet hatásától egy külső pólya óvja meg a sebkötést.

Az ausztrál egészségügynek a krónikus sebek ellátása jelenleg évi 500 millió ausztrál dollárjába kerül, a találmány széleskörű bevezetésével ez az összeg jelentősen csökkenthető lenne.

Forrás: Louise van der Werff/CSIRO
Forrás: Louise van der Werff/CSIRO