Vágólapra másolva!
A változókor alatt és után egy évtizednél hosszabban is eltarthatnak a hőhullámok, kétszer hosszabb ideig, mint eddig feltételezték - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint azoknál a nőknél várható, hogy hosszabb ideig elhúzódnak a hőhullámok, akiknél már a menopauza előtt vagy annak korai szakaszában megjelennek a tünetek.

Ellen Freeman, az amerikai Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának kutatója és munkatársai négyszáz, a 30-as vagy 40-es éveiben lévő nőt vontak be követéses vizsgálatukba 1995-ben. Az ezt követő 13 évben a kutatók 9-12 havonta készítettek a résztvevőkkel interjút, amelyben részletesen kikérdezték őket változókori tüneteikről.

A 400 nők közül csak 55-nél nem jelentkeztek hőhullámok. Kilencvenen enyhének minősítették, míg a többiek - 259 nő - közepesként vagy súlyosként jellemezte a tüneteket legalább egy kikérdezési időpontban.

Az enyhe, közepes és súlyos tünetektől szenvedők beszámolója szerint átlagosan 10,2 évig tartottak a hőhullámok. Azoknál, akiknél a tünetek már a változókor előtt elkezdődtek, a hőhullámok 11,57 évig álltak fenn.

Akiknél a változókor első szakaszában jelentkeztek, átlagosan 7,35 évig szenvedtek tőlük. Akiknél csak a menopauza utolsó időszakában kezdődtek, átlagosan csupán 3,84 évig tartottak. A legsúlyosabb, legintenzívebb tünetek a résztvevők többségénél a változókor utáni egy évben jelentkeztek.

A kutatás fontosságát az adja, hogy a korábbi vizsgálatoknál sokkal hosszabb időre teszi a kellemetlen tünetek időtartamát. A klinikai gyakorlatban többnyire hat hónap és két év közé teszik a hőhullámok hosszát.

Korábban a menopauza tüneteinek elterjedt kezelési módja volt a hormonterápia, ám nagylétszámú vizsgálatok azt mutatták, hogy a hormonkezelés megnöveli egyes betegségek, köztük a mellrák és a stroke kockázatát. Ma az orvosok leggyakrabban gyógyszeres kezelést ajánlanak, sokszor antidepresszánst írnak fel, vagy a viselkedési mintázatok megváltoztatását tanácsolják a kellemetlen tünetektől szenvedőknek.

A hőhullámok súlyosságát befolyásolja a kor, a nemi hormonok szintje, a testtömegoindex (BMI), hogy a menopauza mely szakaszában jár az illető, illetve hogy dohányzik-e.