A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk

Vágólapra másolva!
Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben az egyik legfontosabb antioxidáns, a likopin, és sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú tápanyagot is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók a paradicsomról közöltek összefoglaló tanulmányt az American Journal of Lifestyle Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában.

A vadon termő paradicsom Peruból származik, onnan került Mexikóba, majd a spanyolok és a portugálok hozták át kontinensünkre, és onnan terjedt szét Európában.

A gyógyszerkutatók érdeklődése akkor fordult felé, amikor feltűnt, hogy a prosztatarák ritkábban fordul elő Ázsiában, és ennek okát keresve ausztrál és kínai kutatók úgy találták, hogy az ottani ételekből több likopin kerül a szervezetbe.

Egyes vizsgálatok szerint a likopin és vegyi rokonai, a többi karotinoid véd a prosztatarák kifejlődése ellen. A mostani tanulmány száznál is több tudományos közlemény alapján foglalta össze a paradicsom rendszeres és bőséges fogyasztásának előnyeit.

A paradicsom véd a ráncosodástól is

A rosszindulatú daganatok vagy az érelmeszesedés kifejlődésében az oxidációs folyamatok során keletkező szabadgyökök játszanak alapvető szerepet, és ezt az antioxidáns anyagok gátolják. A likopin az egyik legerősebb antioxidáns. A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.

A bőséges paradicsomfogyasztás azonban nem csak a férfiaknak ajánlott. Néhány éve német kutatók azt találták, hogy azok a korosodó hölgyek, akiknek a bőre több likopint tartalmazott, kevésbé voltak ráncosak, mint a karotinoidokban szegény bőrű társaik.