Vágólapra másolva!
A világon először igazolta tudományos vizsgálat, hogy a zajszennyezés és a stroke kockázata között kapcsolat van. A dán kutatás eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.
Vágólapra másolva!

Mette Sorensen és munkatársai a koppenhágai Dán Rák Társaság Járvágyügyi Intézetéből azt mérték fel, hogy a Dániában lakó embereket milyen mértékben zavarja az utcai lárma olyan mértékben, hogy az végül már agyi katasztrófához vezet.

Az országban évtizedek óta folyik egy nagy mintaszámú vizsgálat annak tisztázására, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulása és a táplálkozás hogyan függenek össze. A kutatásban többszázezer dán felnőtt sorsát követik több évtizede, ami más megfigyelésekre is lehetőséget ad: például arra, hogy a lakhely és az ottani zajszint között van-e olyan egészségügyi kapcsolat, amely miatt adott területen ritkább vagy gyakoribb az agyi katasztrófa.

Ebbe a résztanulmányba 57053, 50 és 64 év közötti felnőttet vontak be, akik valamennyien igen részletes kérdőívet töltöttek ki életmódjukról és táplálkozásukról, továbbá felmérték egészségi állapotukat, illetve tanulmányozták lakhelyük zajszennyezettségét. Külön értékelték az autók, a vonatok és a repülőgépek keltette zajokat - ugyanis hallórendszerünk minden egyes zajt másképp érzékel.

Minél nagyobb a zaj, annál nagyobb a stroke kockázata

A vizsgálat résztvevőinek 17 százalékát sújtotta 60 decibelnél nagyobb vonatzaj és egy százalék élt 55 decibelnél nagyobb repülőgéplármában.

A teljes csoportra vonatkozólag minden tíz decibellel magasabb zajszint 14 százalékkal növelte az agyi katasztrófa gyakoriságát.

A 64 évnél idősebbek esetében a zajszint tíz decibelnyi növekedése 24 százalékkal emelte a szélütés kockázatát. A család idősebb tagjait tehát ajánlott a lakás legcsöndesebb részén elhelyezni.