Részlegesen visszaadja a látást az új retinaprotézis

Vágólapra másolva!
Több évtizedes fejlesztés és több éven át tartó klinikai vizsgálatok után rövidesen piacra kerül Európában egy optikai protézis, amely legalább részlegesen képes visszaadni retinakárosodás miatt megvakult emberek látását - jelentette be a kalifornai gyártó cég.
Vágólapra másolva!

A retina vagy ideghártya a szem hátulsó részének legbelső rétege, amelynek receptorsejtjei, a csapok és a pálcikák szín- és fényérzékelésre képesek. Az idegi ingerületté alakított információt a retina más idegsejtjei továbbítják a látóideg-sejtekhez, amelyek hosszú nyúlványain át az ingerület az agy látókérgébe fut.

A retina öröklődő betegségei közül a leggyakoribb az úgynevezett retinitis pigmentosa (farkasvakság), amelyben - a csapok és a pálcikák pusztulása miatt - először szürkületi vakság, majd csőlátás, végül akár teljes vakság alakul ki. A betegség egyelőre nem gyógyítható.

A Second Sight Medical Products Inc. cég Argus II névre keresztelt készülékében a receptorsejtek feladatát egy miniatűr, napszemüvegre szerelt kamera, és a felvett képet elektronikus jellé alakító videóprocesszor látja el. A beteg a videóprocesszort egy övön viseli egy mikroprocesszorral és az akkumulátorral együtt. A jelet a szemüvegen található transzmitter továbbítja a szem kötőhártyája alá ültetett vevőkészülékhez, ahonnan végül egy apró kábelen át a retinába ültetett elektródokhoz jut. Ezek az elektródok ingerlik a látóideg-sejteket - éppúgy, ahogyan egészséges retinában a csapokkal és pálcikákkal kapcsolatban álló idegsejtek. A betegek látókérgében a beérkező ingerületek értelmezhető képpé állnak össze.

A Second Sight azután kapta meg az Argus II forgalmazási engedélyét, hogy 30 vak emberen sikeresen tesztelték a készüléket. A retinaprotézist még az idén elkezdik alkalmazni egy párizsi, egy genfi, egy manchesteri és egy londoni kórházban. Egy implantátum 100 ezer dollárba kerül, bár a cég szeretné elérni, ha az egészségbiztosítók legalább részben támogatnák.

Várhatóan más hasonló készülékek is hamarosan megjelennek a piacon, például a német Retina Implant, AG cég retinába ültethető készüléke. Egyelőre három, retinakárosodás miatt megvakult beteg próbálta ki a német cég retinaprotézisét, viszonylag jó eredménnyel: a készüléket használva képesek voltak észrevenni élénk színű tárgyakat egy sötét asztalon - számolt be a cég alapítója vezette kutatócsoport a Proceedings of the Royal Society B. szaklapban. Az egyik beteg képes volt felismerni használati tárgyakat (például kést és villát), geometriai formákat, különböző gyümölcsöket és a szürke különböző árnyalatait is.