Megfejtették a parfümszakértők szaglásának titkát

Vágólapra másolva!
A különlegesen jó szaglás nem veleszületett, hanem tanulással elsajátítható képesség - derült ki egy francia vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

Jane Plailly, a lyoni Claude Bernard Egyetem érzékeléssel foglalkozó idegtudósa és kollégái profi és tanuló parfümszakértőkben vizsgálták a szaglási képzelőerőt. Agyi képalkotó eljárások segítségével első ízben mutatták ki, hogy az illatok elképzelésekor ugyanazok a területek aktiválódnak, mint azok tényleges érzékelésekor, és az aktiváció mértéke függ az illető szakértelmétől.

A Human Brain Mapping című idegtudományi szakfolyóiratban közölt eredmények azt mutatják, hogy akárcsak képek és hangok esetében, a szagok elképzeléséhez is az agyban tárolt emléknyomok előhívása szükséges, és ez a képesség fejleszthető.

Ki tudja felidézni egy pirítós illatát?

Mindenki el tudja képzelni a saját nappaliját, képzeletben körüljárni, vagy fejben eldúdolni egy fülbemászó dallamot. De fel tudjuk-e idézni a pirítós vagy a füge illatát olyan élethűen, mintha az orrunk előtt lenne? Szagokat elképzelni sokkal nehezebb feladat, mint képeket vagy hangokat, és az emberek többsége nem is igen képes rá. Ám a parfümszakértők számára, akik munkájuk során számtalan különböző illatot szagolnak, értékelnek és hoznak létre, nem okoz gondot, hogy egy illat megjelenjen "lelki orruk" előtt.

A francia kutatók funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével összehasonlították az agyi aktivitás mintázatát tanuló és profi parfümszakértőkben (az egész világon körülbelül 500 profi létezik, ebből 120 Franciaországban és Svájcban). A vizsgálat során a kísérleti személyeket arra kérték, hogy képzeljék el bizonyos anyagok illatát, amelyeknek kémiai neve megjelent egy képernyőn.

Mindkét csoportban azt tapasztalták, hogy az illatok elképzelése éppúgy az elsődleges szaglókérget aktiválja, mint a ténylegesen érezhető illatok. Egy illat elképzelésekor az agy az adott illatról őrzött emléknyomot "ébreszti fel".

A parfümszakértő agyi működése idővel megváltozik

Egy másik érdekes eredmény, hogy a parfümszakértőkben az intenzív szaglási tréning megváltoztatja a szaglási képzelőerőben résztvevő idegi hálózat működését. Meglepő módon minél profibb valaki, annál kisebb aktivitás mutatható ki a szaglásért felelős régiók és a hippocampus területén. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a tanulási folyamat eredményeképp a szaglórendszeren belüli kommunikáció könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban lezajlik.

A vizsgálatban a profi parfümszakértők gyorsan és azonnal el tudták képzelni az illatokat, míg a tanulóknak ez nehézséget okozott, és nagy koncentrációt igényelt. Azáltal, hogy könnyen előhívják a szaglási emléknyomokat, a parfümszakértők képesek fejben összehasonlítani és kombinálni illatokat, ami elengedhetetlen az új illatok kreálásához.

Ezek az eredmények jól demonstrálják, milyen rendkívüli mértékben képes az emberi agy alkalmazkodni a környezeti feltételekhez, azáltal, hogy a tapasztalatszerzés során átszerveződik.