Figyeljük meg, hogy társunk rendesen lélegzik-e alvás közben

Vágólapra másolva!
Sok ember álmában időnként nem vesz levegőt  és nem is tud róla, pedig ez nem ártalmatlan jelenség. Az amerikai Alvási Apnoe Szövetség közleményben tájékoztatta az embereket erről a veszélyről.
Vágólapra másolva!

Lawrence Epstein professzor, az American Sleep Apnea Association orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy sok embernek ki-kihagy a légzése álmában, és nem is tud róla. Ha valaki egyenletesen hortyog, de néha nagyot horkantva szünetet tart, az nem egyszerűen mulatságos jelenség, hanem komoly tünet, amiről az illetőnek tudnia kell.

Mivel ez mindenkivel álmában történik, csak azok tudnak róla, akiket a velük élő családtagok figyelmeztetnek. A kóros alvási légzésszünet legalább tíz másodpercig tart, és ily módon súlyos következményei lehetnek. A légzéskimaradás óránként ötször-harmincszor is előfordulhat, azaz éjszakánként több száz alkalommal.

Háromféle légzésszünetet különböztetünk meg

Az amerikai szakemberek szerint minden tizenötödik embernek van ilyen légzészavara, ami az Egyesült Államokban mintegy 18 millió személyt jelent. Az alvási légzésszünet három változatban fordul elő: lehet obstruktív, központi vagy vegyes típusú. Az obstruktív változat esetén a légutak - ideiglenesen - ténylegesen elzáródnak: általában a torok hátsó részében lévő szövetek csúsznak hátra.

A központi légzésszünet közben a légutak átjárhatóak, de az agy légzésszabályozó központja nem ad ingert a légzést végző izmoknak. Végül előfordul a kétféle kóros állapot kombinációja is. Az esetek 90 százaléka az obstruktív változatba tartozik.

Gyakoribb a stroke és a koszorúérbetegség az alvási légzésszünettel küzdők között

Susan B. Shurin és munkacsoportja tavaly az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt vizsgálatban kimutatta, hogy az alvási légzésszünet megkétszerezi a férfiaknál az agyi katasztrófa gyakoriságát. A nők esetében is fennáll ez a veszély, de kisebb mértékben.

Egy másik tanulmányban azt mutatták ki, hogy a 40-70 év közötti férfiaknak 68 százalékkal nagyobb az esélye a koszorúérbetegségre, ha ilyen légzésszünetre hajlamosak, mint azoknak, akiknek éjszakai légzése egyenletes. Abban a vizsgálatban a felnőtt férfiak 24 százalékának, a nők kilenc százalékának volt kihagyó álmában a légzése.