Elkészült a botox bőrre kenhető változata

Vágólapra másolva!
Bőrre kenve alkalmazható botulinum toxin-készítményt fejlesztettek ki az amerikai Revance Therapeutics gyógyszercég kutatói.
Vágólapra másolva!

A botulinum toxin a Clostridium botulinum baktérium által termelt súlyos idegméreg, amely a mozgatóidegek és az izomrostok közti jelátvitelt gátolva az izmok petyhüdt bénulását váltja ki. A tisztított toxinból készült termékeket - amelyek közül legismertebb a botox - több mint harminc éve használják terápiás célra (például a szemtengelyferdülés és a kóros izzadékonyság kezelésére), a legtöbben azonban kozmetikai "csodafegyverként" ismerik.

A botulinum toxint az arc izmaiba injektálva több hétre kisimíthatók a ráncok - igaz, azon az áron, hogy az illető mimikája szegényesebb. A szakemberek a ráncosodás mértékét egy 5 fokozatú skálán mérik: az 1-es fokozat a ránctalan, az 5-ös a nagyon ráncos bőrnek felel meg. Botox-injekcióval akár három-négy fokozatnyi azonnali javulás is elérhető.

Az injekciós kezelésnél látványosabb a ránctalanodás

A kutatók régóta kísérleteznek a botulinum toxin felületi kezelésként való alkalmazásával. Fredic Brandt és munkatársai most 32 nő és négy férfi (35 és 60 év közöttiek) bevonásával teszteltek egy zselé formájú, bőrre kenve alkalmazható botulinum toxin-készítményt egy kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatban. A Dermatologic Surgery című, plasztikai sebészeti szaklapban közölt vizsgálatban a ránctalanító hatást a résztvevők szemkörnyéki ráncain tesztelték, ugyanis itt a legvékonyabb a bőr, ezért a hatóanyag jól fel tud szívódni.

A kezelést a vizsgálat kezdetekor, majd négy héttel később is elvégezték. Újabb négy hét után azt találták, hogy a készítménnyel kezelt valamennyi résztvevőben legalább 1 fokozatnyit, és 50%-ukban legalább 2 fokozatnyit enyhültek a szarkalábak. A vizsgálat ideje alatt semmilyen káros mellékhatást nem tapasztaltak.

A megfigyelt javulás jóval szerényebb, mint ami a hagyományos, injektált botulinum toxin- kezeléssel elérhető, ráadásul még ennél is kisebb lehet az arc olyan területein, ahol vastagabb a bőr. Az új kezelés ugyanakkor vonzó lehet azok számára, akiket a hagyományos botulinum toxin-kezeléstől elriaszt a számtalan tűszúrás és az ezekkel járó fájdalom, bőrpír, sebhelyek és fertőzésveszély.