A távmunka a nőkben gyakrabban kelt bűntudatot

Vágólapra másolva!
A közvélekedés úgy tartja, hogy a munkahellyel való elektronikus kapcsolattartás segít összebékíteni a munkát a családi élettel. A távmunka azonban sok stresszel járhat, különösen a nők esetében - derült ki kanadai kutatók felméréséből.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban készült felmérés során a torontói egyetem kutatói arról kérdeztek amerikai munkavállalókat (összesen 1042 embert), hogy milyen gyakran keresik őket hivatalos ügyben telefonon, e-mailben vagy más telekommunikációs csatornán, amikor épp nincsenek benn a munkahelyükön.

Kiderült, hogy azok a nők, akiket gyakran keresnek főnökeik, munkatársaik vagy ügyfeleik, kifejezett pszichés nyomás alatt érzik magukat. A férfiakat a jelek szerint kevésbé zavarja, ha munkaidőn kívül is hivatalos telefonokat, e-maileket kell bonyolítaniuk.

A nők bűntudatot éreznek, hogy a munka elvonja őket a családtól

A kutatók kezdetben arra gondoltak, hogy a nőket bizonyára azért érinti kellemetlenebbül a munkahellyel való intenzív távkapcsolat, mert jobban akadályozza őket otthoni feladataik ellátásában, mint a férfiakat. Azonban kiderült, hogy nem erről van szó, a nők többsége úgy érzi, hatékonyan osztja meg figyelmét a munka és a család között.

Ellenben a nők inkább hajlamosak bűntudatot érezni amiatt, hogy a munkahellyel való kapcsolattartás elvonja őket a családtól. Ez a bűntudat áll a fokozott pszichés terhelés hátterében - foglalta össze a felmérés eredményeit Paul Glavin, a Journal of Health and Social Behavior című, egészségügyi és szociológiai témákkal foglalkozó szaklapban közölt cikk egyik szerzője.

A kutatásból az derült ki, hogy a nőkben még akkor is bűntudatot és szorongást kelt, hogy otthon munkaügyekkel kell foglalkozniuk, ha ez nem is vonja el őket igazán a családtól. A férfiak ugyanakkor nemigen csinálnak belőle problémát, ha a hivatalos megkeresés családjuk körében éri őket. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a férfiak és a nők mind a mai napig máshol és máshogyan húzzák meg maguk számára a határt munkahelyi és családi kötelezettségeik között.