Sokkal több vérfertőzésre derül fény a jövőben

Vágólapra másolva!
A Lancet című brit orvosi lap egyik cikkében orvosok arról értekeznek, mi a teendő, ha egy gyerekről egy genetikai teszt során véletlenül kiderül, hogy vérfertőzéses kapcsolatban - első fokú rokonok közötti szexuális együttléttel - fogant.
Vágólapra másolva!

Már a közeli jövőben egyre több ilyen esetre derülhet fény, mert az egész genetikai állományt vizsgáló tesztek elterjedésének kapujában állunk. Márpedig ha ezek alapján kiderül, hogy a géneknek egynegyede vagy még nagyobb aránya igen hasonló vagy ugyanolyan változatban van jelen mindkét szülőtől, akkor szinte bizonyos a vérfertőzés. Ez a szülők genetikai vizsgálata nélkül is kijelenthető.

Az esetszám gyarapodása azért is várható, mert ezeket a teszteket gyakran fejlődési rendellenességeknél alkalmazzák, amelyek egyébként is gyakoribbak a vérfertőzéses kapcsolatokból született gyerekeknél.

Az vérfertőzés esete újabb markáns példa arra, miként vet fel súlyos etikai kérdéseket a genetikai információkhoz való egyre gyorsabb és szélesebb körű hozzáférés. A szerzők véleménye szerint abban az esetben, ha a vérfertőzéssel született gyermek anyja jogi szempontból még maga is gyermek, jelentési kötelezettséget kellene előírni az orvosok számára. A felnőtt anyák esetében azonban nem ítélik meg egyöntetűen a helyzetet, a gyermekre feltehetően váró megbélyegzés és megaláztatások miatt.