Műanyaggipsz: könnyű, tiszta és drága megoldás törésekre

Vágólapra másolva!
Ha egy nagydarab, testes ember lábát töri, a lábujjtól combtőig tartó gipszének tömege akár a 10 kilogrammot is meghaladhatja. Ugyanez műanyaggipsszel alig több mint fél kiló. Ám míg az előbbi megoldásért nem kell külön fizetni, az utóbbi önköltsége tízezer forint felett is lehet.
Vágólapra másolva!

Akinek volt már keze, lába eltörve, jól ismeri a hagyományos gipsz hátrányait: nehéz cipelni, körülményes benne mozogni, csupa szerencsétlenkedés a fürdés-fürdetés, és rendszerint tönkreteszi a ráhúzott zoknit, textíliát is. Viselője számára egyetlen előnye, hogy nem kell érte külön fizetni, az egészségbiztosítás támogatja. Nem így a műanyag- vagy szaknyelven könnyített gipszet.

Helyreállítás után jöhet a műanyaggipsz

"Nem javaslom a könnyített gipsz alkalmazását helyreállítás során, ilyenkor célszerűbb a könnyebben modellálható hagyományos gipszet használni. Helyreállítás után egy-két héttel azonban jöhet a jóval könnyebb műanyaggipsz" - mondja dr. Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Baleseti Központjának intézetvezető főorvosa.

Bár a köznyelv műanyaggipszként emlegeti, valójában a könnyített gipszek hőre vagy vízre lágyuló műgyantával impregnált üveggyapotból készülnek. "A felhelyezett könnyített gipsz tulajdonképpen egy rugalmas cső, amely a hagyományossal ellentétben lehetővé teszi az izmok mozgatását, kevésbé akadályoz a mozgásban" - magyarázza a főorvos.

Bár a műanyag szó nem ezt sugallja, a könnyített gipsz is lélegző anyagból készül. Nem elhanyagolható előnye az sem, hogy egyszerűbben tartható tisztán. Ráállni nem szabad, ezért lábtörés esetén egy külön e célra készült "papucsot", járótalpat is be kell szerezni hozzá.

Nagyobb mozgásszabadság

Bár a könnyített gipszek alapanyaga kívülről víztaszító, az alábélelő anyag rendszerint nem az, így a kiadós fürdés nem ajánlott vele, vagy legalábbis igyekezni kell az alábélelő kiszárítására a bőrbetegségek elkerülése végett. Létezik már vízhatlan alábélelő is, ilyen könnyített gipsszel akár kilométereket lehet úszni is.

A könnyített gipszek legnagyobb előnye, különösen izgő-mozgó gyerekek esetében, a mozgás szabadsága. Míg egy lábtörést szenvedett óvodás hagyományos gipsze több kilót is nyomhat, a könnyített gipsz alig 20-30 dekagramm.

Mivel a műanyaggipsz alatt az izmok mozognak, nem sorvadnak el olyan mértékben, mint a hagyományosban, a gipsz eltávolítása után rövidebb idő a rehabilitáció is.

Egyelőre nem tervezik a támogatását

A műanyaggipsz egyetlen hátránya, hogy az egészségbiztosítási pénztár egyelőre nem támogatja. A speciális anyag tekercse 2000 forint körüli áron kapható, a begipszelt felülettől függ, hogy hány tekercsre van szükség belőle. (A könnyített gipsz lehetőségét mindig beszéljük meg előre kezelőorvosunkkal, előfordulhat ugyanis, hogy a gipszelés helyén nem érhető el a speciális gipsz, és patikában, gyógyászati segédeszközöket árusító boltban külön kell beszereznünk.)

"Ritkán, de előfordul, hogy a gipsz alatt valamilyen bőrbetegség alakul ki, ilyenkor - legyen szó hagyományos vagy könnyített gipszről -, cserélni kell. Az orvos nem lehet rá tekintettel, hogy milyen drága volt a gipsz, le kell vágnia" - mondja dr. Tóth Ferenc.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályának tájékoztatása szerint az OEP nem tervezi a könnyített gipsz támogatásának bevezetését. Nincs napirenden az sem, hogy ha valaki a költségtérítéses műanyaggipszet választja, annak árából levonnák a nem kért hagyományos gipsz költségét, és a betegnek csak a különbözetet kellene fizetnie.